× ABONNEREN

Precisie van richten met draagbaar röntgentoestel

Radiologie

Door op 06-11-2020
  • Reacties (0)

Draagbare röntgentoestellen (handheld, HH) werden voor het eerst gebruikt in forensische tandheelkunde en voor veterinaire en militaire doeleinden. Tegenwoordig worden ze vaker gebruikt als vervanging of alternatief voor aan de muur bevestigde toestellen (wall mounted, WM). Het gebruik ervan kan een economisch voordeel opleveren, maar is ook geschikt voor patiënten die niet mobiel genoeg meer zijn om de tandartspraktijk te bezoeken. Bij het gebruik van deze toestellen is geen sprake van een verhoogd veiligheidsrisico, maar wel is het de vraag of de kwaliteitsaspecten van de opnamen voldoende zijn. Het doel van dit onderzoek was een vergelijking te maken van de precisie waarmee draagbare en gemonteerde röntgentoestellen gericht kunnen worden.

Hiertoe werden door 20 operateurs intraorale röntgenopnamen gemaakt van 4 verschillende regio’s (bitewing, molaar boven, molaar onder, front boven) bij 5 fantoomhoofden, zowel met HH als met WM. Om de stralingsbundel te richten werd gebruikgemaakt van een kruiswerk van metaaldraden. De afwijking van de ideale inschietrichting werd uitgerekend, gebaseerd op de positie van het kruiswerk ten opzichte van een gouden standaard positie.

De gemiddelde afwijking van de perfecte inschietrichting was 2,88˚ (±1,80˚) voor de WM en 3,06˚ (±1,90˚) voor de HH. Het verschil tussen alle operateurs was 0,17˚ (±2,48˚), hetgeen niet significant was. Zeven operateurs mikten beter met de HH en 13 beter met de WM; slechts bij 1 operateur was sprake van een significant verschil, ten gunste van de WM.

Conclusie. De richtprecisie bleek gelijk voor de HH en de WM methode van intraorale radiografie, hoewel individuele operateurs beter presteerden met de ene of de andere methode. Het richten met een HH bleek geen beperkende factor in de beeldkwaliteit bij het maken van intraorale röntgenopnamen.

Bron

Hoogeveen RC, Meertens BR, Berkhout WER. Precision of aiming with a portable X-ray device (Nomad Pro 2) compared to a wall-mounted device in intraoral radiography. Dentomaxillofac Radiol 2019; 48: 20180221.

Meer lezen? Log in of word abonnee

Informatie

Auteur(s) J.H.G. Poorterman
Rubriek Excerpten
Publicatiedatum 6 november 2020
Editie Ned Tijdschr Tandheelkd - Jaargang 127 - editie 11 - november 2020; 648

Reacties

Om ook te reageren moet u eerst inloggen (alleen voor abonnees).

Nog geen abonnee? Registreer vandaag nog