× ABONNEREN

Prevalentie van cariës in melktanden

Kindertandheelkunde

Door op 05-03-2021
  • Reacties (0)

Tanden in de tijdelijke dentitie zijn vatbaar voor cariës. Cariës kan de eruptie en de functie van de blijvende opvolgers verstoren. Het doel was om in een analytisch observationeel onderzoek de prevalentie van cariës en de cariësontwikkeling van melktanden in de bovenkaak en de onderkaak van kleuters te bestuderen. Het onderzoek vond plaats aan de hand van de WHO-criteria voor cariësdetectie. De carieuze melktanden werden onder optimale lichtbron onderzocht door een getrainde onderzoeker. Rechter boven- en ondercuspidaten vertoonden meer cariës in vergelijking met hun linker tegenhangers in dezelfde tandboog. Cuspidaten in de bovenkaak vertoonden meer cariës in vergelijking met die in de onderkaak. Laterale incisieven in de onderkaak hadden ongeveer 8 keer minder kans om cariës te ontwikkelen dan laterale incisieven in de bovenkaak. Centrale incisieven in de bovenkaak en de onderkaak vertoonden een overeenkomstige prevalentie van cariës en patronen van cariësontwikkeling met hun tegenhangers in dezelfde boog, maar de prevalentie van cariës in centrale incisieven van de bovenkaak was 4 keer zo groot als de prevalentie van cariës in de centrale incisieven van de onderkaak.

Conclusie. Bij rechter tijdelijke tanden in de boven- en onderkaak was de prevalentie van cariës hoger dan bij de contralaterale tijdelijke tanden. De prevalentie van cariës bij tijdelijke tanden in bovenkaak was hoger dan bij de tijdelijke tanden in de onderkaak. Voor de laterale tijdelijke incisieven scheelde dat een factor 8.

Bron

Srivastava VK. Prevalence and pattern of caries in primary anterior teeth of preschool children: an observational study. J Indian Soc Pedod Prev Dent 2020; 38: 26-33.

Meer lezen? Log in of word abonnee

Reacties

Om ook te reageren moet u eerst inloggen (alleen voor abonnees).

Nog geen abonnee? Registreer vandaag nog