× ABONNEREN

Preventie: een gezamenlijke missie!

Door op 07-06-2019
  • Reacties (0)

Samenvatting

Laat preventie het vertrekpunt zijn van de mondzorg die wij met elkaar leveren. Maar wat is preventie nu echt!? NVM-voorzitter Manon van Splunter-Schneider hekelt het korten op de vergoeding van preventie, terwijl curatie 100% vergoed wordt: “De wereld op zijn kop.”

Voorkomen is beter dan genezen. Het bespaart een hoop kosten en tijd door met de juiste verzorging en het juiste voedingspatroon problemen te voorkomen. Laat preventie het vertrekpunt zijn van de mondzorg die wij met elkaar leveren, waarbij zorgverleners samenwerken en afstemmen met elkaar; zowel interdisciplinair als interprofessioneel. En zet daarbij de patiënt en zijn zorgbehoefte altijd centraal. Uitgangspunten die voor NVM-mondhygiënisten al jaren de basis vormen van hun visie op preventieve mondzorg.

''Effect preventie:kijk ook naar algehele
gezondheid en kwaliteitvan leven''


Met het huidige Nationaal Preventieakkoord erkent ook de regering dat het tijd is om te investeren in preventie. Een positieve ontwikkeling waarbij preventie helaas een containerbegrip is geworden. Want wat is preventie nu echt? Met het ontbreken van een gezamenlijke visie op preventieve mondzorg gaat het in de basis al mis. Standaard ieder half jaar een fluorideapplicatie geven, tandsteen verwijderen en een mondhygiëne-instructie geven, zijn preventieve handelingen maar zeggen niets over het bereiken van een gedragsverandering bij patiënten met betrekking tot hun zelfzorg. Eveneens wordt bij het sec uitvoeren van deze handelingen voorbijgegaan aan de specifieke behoefte en individuele risico’s van een patiënt. Zowel het gevaar van over- als onderbehandeling ligt hierbij op de loer.

Het is dus noodzakelijk om eerst helderheid en afstemming te krijgen in en over bewezen effectieve interventies, nog voordat we verzanden in een discussie over wat investeren in preventie ons als samenleving oplevert. De NVM meent dat het te kortzichtig is alleen te kijken naar het toenemen van het aantal gedeclareerde preventiecodes in relatie tot het afnemen of toenemen van gedeclareerde curatieve codes. De winst die je behaalt met het investeren in mondgezondheid zou breder bekeken moeten worden. Is er minder werkverzuim door de afwezigheid van klachten en pijn? Zijn mensen zelfverzekerder of leven ze minder in een isolement door een gezonde, frisse mond? Oftewel, wat is het effect op de algehele gezondheid en de kwaliteit van leven. Dat kan een interessante discussie opleveren voor wetenschappers en economen.

Graag doen wij de volgende oproep aan zorgverzekeraars: haak aan bij deze discussie en stimuleer het investeren in preventie. Het is namelijk de wereld op zijn kop dat gekort wordt op de vergoeding van preventie, terwijl curatie 100% vergoed wordt. Kortom, laten wij met álle betrokken partijen ons hard maken voor een heldere visie en inzet op preventie. Daar worden de monden in Nederland uiteindelijk beter van.

Manon van Splunter-Schneider, mondhygiënist en voorzitter NVM

Meer lezen? Log in of word abonnee

Reacties

Om ook te reageren moet u eerst inloggen (alleen voor abonnees).

Nog geen abonnee? Registreer vandaag nog