× ABONNEREN

Preventie van carieuze glazuurlaesies rondom orthodontische brackets

Preventieve tandheelkunde

Door op 20-05-2021
  • Reacties (0)

Ongeveer een kwart van de patiënten die een behandeling met vaste apparatuur ondergaan ontwikkelt zeker 1 carieuze glazuurlaesie tijdens de behandeling. Mondzorgverleners bevelen verschillende remineraliserende middelen aan om dat te voorkomen. In het verleden zijn meta-analysen naar het meest effectieve middel uitgevoerd, maar conclusies daarvan divergeerden.

Dat was de reden voor de onderzoeksgroep om een netwerk meta-analyse uit te voeren zodat kon worden nagegaan of deze methodologische aanpak wel tot een gedragen aanbeveling zou leiden. Door gebruik te maken van in- en exclusiecriteria werden uiteindelijk 36 onderzoeken geschikt gevonden om in de netwerk meta-analyse opgenomen te worden. Deze onderzoeken hadden als uitkomstmaten ‘preventie van glazuurlaesies’ en ‘remineralisatie van bestaande carieuze glazuurlaesies’. Zij werden verder ingedeeld in kortlopend (≤ 3 maanden) en langlopend (> 3 maanden) onderzoek en gerangschikt naar best presterende middel. Natriumfluoride (NaF)-vernis, gevolgd door aminefluoride (AmF)-vernis in combinatie met poetsen met fluoridetandpasta, presteerden het beste in de categorie tot en met 3 maanden. Aangezuurd fosfaatfluoride (APF)-schuim, gevolgd door difluoridesilane (dfs)-vernis waren het effectiefst in langlopende onderzoeken naar de preventie van glazuurlaesies. Met betrekking tot het remineraliseren van glazuurlaesies presteerde de combinatie van NaF-vernis en poetsen met een fluoridetandpasta het beste in zowel kort- als langlopende onderzoeken. 

Conclusie. Op basis van langlopende onderzoeken (> 3 maanden) bleek APF-schuim het effectiefste middel te zijn om glazuurlaesies bij vaste orthodontische apparatuur te voorkomen en NaF-vernis in combinatie met poetsen met fluoridetandpasta remineraliseerde glazuurlaesies na verwijdering van de vaste apparatuur het effectiefst.

Bron

Hu H, Feng C, Jiang Z,et al. Effectiveness of remineralizing agents in the prevention and reversal of orthodontically induced white spot lesions: a systematic review and network meta-analysis. Clin Oral Investig 2020; 24: 4153-4167.

Meer lezen? Log in of word abonnee

Reacties

Om ook te reageren moet u eerst inloggen (alleen voor abonnees).

Nog geen abonnee? Registreer vandaag nog