× ABONNEREN

Proteasoomremmers voor de behandeling van gingivaproliferatie

Algemene ziekteleer

Door op 05-03-2021
  • Reacties (0)

De medicamentgroep calciumantagonisten en in het bijzonder de dihydropyridinen kunnen als bijwerking proliferatie van de gingiva veroorzaken (Ned Tijdschr Tandheelkd 2018; 125: 397-402). Het werkingsmechanisme is dat fibroblasten worden gestimuleerd en extra collageen gaan aanmaken. Proteasomen zijn complexen van proteïnen die op celniveau beschadigde of overbodige proteïnen opruimen. Proteasoomremmers als bortezomib, carfilzomib en ixazomib schakelen proteasomen uit, leiden tot celdood en worden daarom toegepast bij kankercellen. De onderzoekers hadden onder andere als doelstelling te bepalen of proteasoomremmers de potentie hebben de door dihydropyridinen veroorzaakte gingivaproliferatie tegen te gaan.

Voor dit laboratoriumonderzoek gebruikten de onderzoekers experimentele gingivabiopten van 5 patiënten die proliferatie van de gingiva hadden gekregen door het gebruik van de dihydropyridine amlodipine en die vervolgens een parodontale behandeling hadden ondergaan. Als controlegroep fungeerden gingivabiopten van 5 patiënten die ooit een parodontale of implantaire chirurgische behandeling hadden gekregen en nu ook een parodontale behandeling hadden ondergaan. De biopsieën vonden plaats 6 weken na beëindiging van de parodontale behandelingen. Uit de biopten werden vervolgens fibroblasten geïsoleerd die in contact werden gebracht met interleukin-1β (IL-1β), een belangrijke biomarker van ontsteking, of met de dihydropyridine nifedipine of met beide. Aan de 3 groepen fibroblastculturen werd een proteasoomremmer toegevoegd om na 3 dagen het effect hiervan te bestuderen.

De fibroblastculturen van de experimentele gingivabiopten die in contact waren gebracht met zowel IL-1β als nifedipine vertoonden statistisch significant een sterkere immuunreactie en meer aanmaak van collageen dan de fibroblastculturen van de experimentele gingivabiopten die alleen in contact waren gebracht met IL-1β. In de fibroblastculturen van de controlegroep werd geen extra aanmaak van collageen aangetroffen. Toevoeging van een proteasoomremmer aan de fibroblastculturen van de experimentele groep zorgde voor een statistisch significante demping van zowel de immuunreactie als de extra aanmaak van collageen.

Conclusie. Proteasoomremmers lijken in staat de door dihydropyridinen veroorzaakte gingivaproliferatie tegen te gaan.

Bron

Lu S-L, Chang J-H, Huang C-F, Chen L-S. Therapeutic potential of proteasome inhibitors for dihydropyridine-induced gingival overgrowth. Oral Dis 2020; 26: 630-636.

Meer lezen? Log in of word abonnee

Informatie

Auteur(s) C. de Baat
Rubriek Excerpten
Publicatiedatum 5 maart 2021
Editie Ned Tijdschr Tandheelkd - Jaargang 128 - editie 3 - maart 2021; 176

Reacties

Om ook te reageren moet u eerst inloggen (alleen voor abonnees).

Nog geen abonnee? Registreer vandaag nog