× ABONNEREN

Puberroken en behandelangst

Sociale tandheelkunde

Door op 08-01-2021
  • Reacties (0)

Roken heeft een effect op de algemene gezondheid en op de mondgezondheid en is ook gerelateerd aan psychologisch welbevinden, bijvoorbeeld gevoelens van angst. Rokers rapporteren meer angst dan niet-rokers, en dat geldt eveneens voor jongeren. Volwassen rokers rapporteren ook meer behandelangst dan niet-rokers. Hierover is niets bekend voor adolescenten. Het doel van dit onderzoek was de associatie te evalueren tussen roken en behandelangst onder 15- en 16-jarigen.

Het onderliggende onderzoek werd uitgevoerd in Finland in 2005. Op de vragenlijstdata van 15- en 16-jarigen en hun ouders was een secundaire analyse uitgevoerd (n = 2.486). Het responspercentage voor het onderzoek was indertijd vrij hoog: 49% van de jongeren en 73% van de ouders retourneerden een ingevulde vragenlijst. Logistische regressie werd uitgevoerd met als variabelen: behandelangst, roken, geslacht, opleidingsniveau ouders, mondzorggewoonten.

In de uiteindelijke analyse konden ruim 2.200 adolescenten worden meegenomen. De jongeren die minimaal af en toe rookten vertoonden meer behandelsangst dan degenen die nooit rookten (OR = 1,74; CI = 1,31 -2,33). Dit resultaat bleef overeind na controle voor de andere variabelen.

Conclusie. Rokende adolescenten vertoonden meer angst voor een tandheelkundige behandeling dan niet-rokers. Meer onderzoek moet worden gedaan naar gemeenschappelijke onderliggende factoren die deze kwetsbaarheid nader kunnen duiden.

Bron

Pohjola V, Lahti S, Rantala H, Tolvanen M. Tobacco use and dental fear among 15-16 year-old adolescents in Finland. Community Dent Health 2020; 37: 22-25.

Meer lezen? Log in of word abonnee

Reacties

Om ook te reageren moet u eerst inloggen (alleen voor abonnees).

Nog geen abonnee? Registreer vandaag nog