× ABONNEREN

Relatie malocclusie en kwaliteit van leven

Sociale tandheelkunde

Door op 10-01-2020
  • Bron
  • Reacties (0)

Diverse literatuuronderzoeken hebben laten zien dat een relatie bestaat tussen malocclusie en een lagere kwaliteit van leven en dat malocclusie een negatief effect heeft op het dagelijks leven van de betreffende mensen. Een recente meta-analyse becijferde dat kinderen met een malocclusie 1,74 maal zo vaak een dergelijke impact meldden. In dit onderzoek werd de associatie tussen mondgezondheidgerelateerde kwaliteit van leven (OHRQoL) en malocclusie bestudeerd en werd onderzocht of deze relatie beïnvloed werd door de sociaal-economische status (SES).

Crosssectionele data van ruim 4.200 kinderen met de leeftijd van 12 en 15 jaar werden geanalyseerd. Deze kinderen waren participanten in een landelijk onderzoek in 2013, uitgevoerd in Engeland, Wales en Noord-Ierland. Malocclusie werd bepaald aan de hand van de gemodificeerde Index of Orthodontic Treatment Need. De OHRQoL werd gemeten met de Child Oral Impacts on Daily Performance. Beide leeftijdsgroepen werden separaat geanalyseerd.

(Beeld: Shutterstock)

Bij 6% en 15% van respectievelijk de 12- en 15-jarigen werd malocclusie geassocieerd met een grotere kans op een negatieve impact op OHRQoL, hetgeen voor de 15-jarigen significant was. Malocclusie was ook geassocieerd met de mondgezondheid bij zowel de 12- als de 15-jarigen, met het niet beschikbaar zijn van gratis maaltijden op school en met de hoogste en laagste SES-categorie van 15-jarige deelnemers.

Conclusie. Malocclusie is gerelateerd aan een negatieve impact op de OHRQol-score bij 15-jarigen. Er was bewijs voor een relatie tussen SES, malocclusie en OHRQoL.

Bron

Ravaghi V, Baker SR , Benson PE , Marshman Z, MorrisAJ. Socioeconomic Variation in the association between Malocclusion and Oral Health Related Quality of Life. Community Dental Health 2019; 36: 17–21.

Meer lezen? Log in of word abonnee

Informatie

Auteur(s) J.H.G. Poorterman
Rubriek Excerpten
Publicatiedatum 10 januari 2020
Editie Ned Tijdschr Tandheelkd - Jaargang 127 - editie 1 - januari 2020; 63

Reacties

Om ook te reageren moet u eerst inloggen (alleen voor abonnees).

Nog geen abonnee? Registreer vandaag nog