Consumptie van zure voedingsmiddelen kan erosie van gebitselementen veroorzaken. Consumptie van deze voedingsmiddelen tijdens schooluren kan bijdragen aan het ontstaan van erosie. Om te onderzoeken in hoeverre kinderen op middelbare scholen bloot staan aan potentieel eroderende voedingsmiddelen werden 43 locaties van 37 verschillende scholen bezocht. In elke school werden alle aangeboden voedingsmiddelen geïnventariseerd en onderverdeeld in potentieel eroderend en niet-eroderend. Tevens werden leerlingenaantal, schooltype, openingstijden van de kantines en het aantal verkoopautomaten geregistreerd. In de schoolkantines bleek een groot assortiment voedingsmiddelen verkrijgbaar, waarvan een groot deel van de aangeboden dranken potentieel eroderend bleek (71,8 ± 12,9%). Het aantal voedingsmiddelen, het aantal verschillende dranken en het aantal potentieel eroderende dranken correleerden met het leerlingenaantal van de school, maar niet met het onderwijsniveau. Het aantal dranken en het aantal potentieel eroderende dranken correleerden met het aantal aanwezige verkoopautomaten en de openingsduur van de kantines.
The consumption of acidic beverages may cause dental erosion. The consumption of such beverages during school hours may contribute to the development of erosion. In order to study the extent to which children of secondary schools are exposed to potentially erosive beverages, 43 locations in 37 schools in the Netherlands were visited. In each school, all available types of beverages were registered and classified as non- erosive or potentially erosive. In addition, the number of students, type of school, opening times of the canteens and the number of vending machines were recorded. It was revealed that a wide variety of beverages is available in school canteens, of which a large number are potentially erosive (71.8 ± 12.9%). The number of different products available, the number of different beverages available and the number of potentially erosive drinks all correlated with the number of students per school, but not with the type of education. The number of drinks available and the number of potentially erosive drinks correlated with the opening hours of the canteens and the number of vending machines.
Auteur(s) |
D.L. Gambon
H.S. Brand E.C.I. Veerman |
---|---|
Rubriek | Onderzoek en wetenschap |
Publicatiedatum | 1 januari 2012 |
Editie | Ned Tijdschr Tandheelkd - Jaargang 119 - editie 1 - januari 2012 ; 028-031 |
DOI | https://doi.org/10.5177/ntvt.2012.01.11174 |
Er zitten geen programma's in het winkelmandje