× ABONNEREN

Sarcopenie beperkt fysieke functies

Gerodontologie

Door op 21-07-2021
  • Reacties (0)

Sarcopenie is verlies van massa en kracht van de skeletspieren bij ouderen. Tot nu toe is het geen gemakkelijke opgave om eenvoudig en betrouwbaar de spiermassa en de spierkracht bij ouderen met fysieke beperkingen te meten. De doelstelling van dit onderzoek was een systematisch literatuuronderzoek te verrichten naar de beschikbare meetmethoden voor sarcopenie en naar de resultaten van de verrichte metingen in relatie tot fysieke functies.

Inclusiecriteria waren: observatie- of interventie-onderzoek, onderzoekspopulatie van minimaal 65 jaar oud of met een gemiddelde leeftijd van minimaal 70 jaar, meetmethoden toegepast voor massa, dikte of volume van arm- of beenspieren en gebruik van deze meetmethoden om mobiliteit, balans, valincidenten of het uitvoeren van dagelijkse levensverrichtingen vast te stellen. Exclusiecriteria waren: onderzoekspopulatie met een ernstige chronische ziekte en onderzoek naar voedingsdeficiëntie. Op 5 februari 2020 werd in 4 digitale literatuurbestanden een zoekactie uitgevoerd. Bij de kwalitatieve selectie van artikelen werd gebruikgemaakt van de Appraisal tool for Cross-Sectional Studies (AXIS). Als aan minimaal driekwart van de 20 kwaliteitscriteria werd voldaan, was de kwaliteit goed. Als aan minder dan de helft van de kwaliteitscriteria werd voldaan, was de kwaliteit slecht.

Er werden 83 artikelen geselecteerd die een goede of middelmatige kwaliteit hadden. Ze zijn gepubliceerd tussen 2000 en 2019. In de gerapporteerde onderzoeken is gebruikgemaakt van de volgende 3 meetmethoden: handknijpkracht (47 onderzoeken), kniestrekkracht (21 onderzoeken), en bio-elektrische impedantieanalyse (18 onderzoeken). Met dwarsdoorsnedeonderzoeken zijn associaties aangetoond tussen enerzijds handknijpkracht en anderzijds mobiliteit, balans en het uitvoeren van dagelijkse levensverrichtingen. Met longitudinale onderzoeken zijn associaties aangetoond tussen enerzijds handknijpkracht en anderzijds mobiliteit en het uitvoeren van dagelijkse levensverrichtingen. Tussen valincidenten en de toegepaste meetmethoden voor sarcopenie zijn geen associaties gevonden. 

Conclusie. Handknijpkracht is een betrouwbare, eenvoudig toepasbare meetmethode voor sarcopenie. Deze meetmethode heeft bovendien voorspellende waarde voor achteruitgang in mobiliteit, balans en het uitvoeren van dagelijkse levensverrichtingen.

Bron

Lunt E, Ong T, Gordon AL, Greenhaff PL, Gladman JRF. The clinical usefulness of muscle mass and strength measures in older people: a systematic review. Age Ageing 2021; 50: 88-95.

Meer lezen? Log in of word abonnee

Informatie

Auteur(s) C. de Baat
Rubriek Excerpten
Publicatiedatum 21 juli 2021
Editie Ned Tijdschr Tandheelkd - Jaargang 0 - editie - Epub Excerpten 2021

Reacties

Om ook te reageren moet u eerst inloggen (alleen voor abonnees).

Nog geen abonnee? Registreer vandaag nog