× ABONNEREN

SARS-CoV-2-infectie testen via speeksel

Algemene ziekteleer

Door op 17-06-2021
  • Reacties (0)

Voor de diagnostiek van een SARS-CoV-2-infectie is de omgekeerde transcriptiepolymerasekettingreactie (rRT-PCR) van RNA in een slijmmonster uit de nasofarynx de standaardprocedure. Nadelen van deze testmethode zijn dat veel laboratoriumtijd nodig is, dat alleen een professionele zorgverlener de fysieke test kan uitvoeren, dat deze zorgverlener daarbij besmet kan raken, dat bij de fysieke test de irritatie van de nasofarynx als vervelend wordt ervaren en dat de betrouwbaarheid van de testmethode afhankelijk is van de verstreken tijd tussen de infectie en het testmoment. In dit artikel worden de mogelijkheden beschreven die speeksel in dit verband biedt .

Aangenomen wordt dat orale aerosolen een belangrijke bron van virusoverdracht zijn. Dit impliceert dat de inhoud van deze aerosolen diagnostische potentie heeft. De onderzoeksgroep waartoe de auteurs van dit artikel behoren, heeft in 2020 eerst ontdekt dat bij ernstig zieke COVID-19-patiënten SARS-CoV-2 aanwezig is in speeksel. Later bleek dit ook het geval bij minder zieke COVID-19-patiënten. Vervolgens werden in diverse onderzoeken speekselmonsters en slijmmonsters uit de nasofarynx en de orofarynx van COVID-19-patiënten, van mensen met symptomen die verdacht zijn voor COVID-19 en van asymptomatische personen met elkaar vergeleken met behulp van de rRT-PCR. Deze onderzoeken leverden aanwijzingen op voor een vergelijkbare sensitiviteit van de 3 testmethoden en dus voor betrouwbaarheid van de speekseltest. In de tussentijd werd een eenvoudige methode ontwikkeld waarbij in speeksel antilichamen tegen SARS-CoV-2 kunnen worden aangetoond. De doelmatigheid hiervan bleek veelbelovend. Een nog doelmatigere testmethode bleek die waarbij in speeksel onmiddellijk SARS-CoV-2 kan worden aangetoond. Deze methode kan bijvoorbeeld worden gebruikt om mensen al dan niet toegang te verlenen tot een school, een theater of een restaurant. Exponent hiervan is de Rapid Salivary Test. Met behulp van een kleurstrip kan een niet-zorgverlener in 5 tot 10 minuten aflezen of een speekselmonster SARS-CoV-2 bevat.     

Conclusie. Speekseltestmethoden bieden niet-zorgverleners de mogelijkheid om snel, betrouwbaar en veilig SARS-CoV-2(-antistoffen) aan te tonen.

Bron

Azzi L, Maurino V, Baj A, et al. Diagnostic salivary tests for SARS-CoV-2. J Dent Res 2021; 100: 115-123.

Meer lezen? Log in of word abonnee

Informatie

Auteur(s) C. de Baat
Rubriek Excerpten
Publicatiedatum 17 juni 2021
Editie Ned Tijdschr Tandheelkd - Jaargang 0 - editie - Epub Excerpten 2021

Reacties

Om ook te reageren moet u eerst inloggen (alleen voor abonnees).

Nog geen abonnee? Registreer vandaag nog