× ABONNEREN

Selenium kan erosieve lichen planus genezen

Algemene ziekteleer

Door op 05-03-2021
  • Reacties (0)

Oxidatieve stress is in verband gebracht met de pathogenese van orale lichen planus. Corticosteroïden zijn de gebruikelijke medicatie bij pijnlijke erosieve orale lichen planus. Selenium is een chemisch element met antioxidatieve potentie. De onderzoekers wilden weten of selenium een betere optie is voor de behandeling van erosieve lichen planus dan corticosteroïden.

Participanten waren 32 patiënten met klinisch en histopathologisch gediagnosticeerde pijnlijke erosieve orale lichen planus. Hun gemiddelde leeftijd was 48,4 ± 11,4 jaar en zij hadden een normale nier- en leverfunctie, geen systemische ziekten, geen voorgeschiedenis van kanker, geen extraorale lichen planus of lichenoïde reactie en geen histologisch waarneembare dysplasie. Ze werden aselect verdeeld in 3 groepen. Groep I van 10 participanten kreeg gedurende 6 weken de gebruikelijke behandeling met 3 of 4 keer per dag 0,1% corticosteroïdgel en 2 keer per dag 2% miconazolzalf. Experimentele groep II kreeg 6 weken 2 keer per dag een gel die geleidelijk selenomethionine vrijgaf. Experimentele groep III kreeg gedurende 6 weken 2 keer per dag oraal een capsule met 200 μg selenium. Vóór en na de interventie namen de onderzoekers een speekselmonster om de oxidatieve stress en de anti-oxidatieve capaciteit van het speeksel te bepalen. Vóór, direct na en 6 weken na de interventie vulden de participanten een vragenlijst in over pijn en werd op foto’s de grootte van de laesie bepaald.

De scores van zowel oxidatieve stress van speeksel als van pijn als van grootte van de laesie waren in alle groepen direct na de interventie statistisch significant gunstiger dan daarvoor, zonder statistisch significante verschillen tussen de groepen. In de groepen I en III was 6 weken na de interventie de oxidatieve stress van speeksel statistisch significant gedaald. In groep II was 6 weken na de interventie de score voor pijn statistisch significant gunstiger dan in groep I.

Conclusie. Selenium lijkt een prima optie voor de behandeling van erosieve lichen planus met een resultaat dat gelijkwaardig is aan dat van corticosteroïden.

Beeld: Shutterstock

Bron

Qataya PO, Elsayed NM, Elguindy NM, Hafiz MA, Samy WM. Selenium: A sole treatment for erosive oral lichen planus (Randomized controlled clinical trial). Oral Dis 2020; 26: 789-804.

Meer lezen? Log in of word abonnee

Informatie

Auteur(s) C. de Baat
Rubriek Excerpten
Publicatiedatum 5 maart 2021
Editie Ned Tijdschr Tandheelkd - Jaargang 128 - editie 3 - maart 2021; 177

Reacties

Om ook te reageren moet u eerst inloggen (alleen voor abonnees).

Nog geen abonnee? Registreer vandaag nog