× ABONNEREN

Slijtvastheid 3D-geprinte gebitsprothese-elementen

Restauratieve tandheelkunde

Door op 03-04-2020
  • Reacties (0)

CAD/CAM-technieken kunnen worden gebruikt bij de vervaardiging van gebitsprothesen. Eerder waren hiervoor nog geen geschikte materialen, fabricagemethoden en CAD-software beschikbaar. Nu daar verandering in lijkt gekomen is de vraag hoe slijtvast en abrasief de nieuwe materialen zijn als er gebitsprothese-elementen van worden gemaakt. In dit onderzoek werden 3D-geprinte gebitsprothese-elementen vergeleken met verschillende merken op conventionele wijze vervaardigde gebitsprothese-elementen.

Beeld: Shutterstock

De 3D-geprinte specimen (DENTCA) werden gemaakt van lichthardend composiet op methacrylaatbasis. Het DENTCA-composiet werd verwerkt met een stereolithografie 3D-printer (Zenith D). Het werd vergeleken met 4 merken commercieel verkrijgbare geperste kunststof gebitsprothese-elementen: Artic 6, Preference, Premium 6 en Surpass. De antagonisten werden gemaakt van zirkoniumdioxide en van chroom-kobalt.

Per groep werden 16 specimen in een kauwmachine, geplaatst die 30.000 cycli draaide, waarna de zichtbare slijtfacetten werden gescand om de mate van slijtage te kwantificeren. Daarnaast werd het oppervlak kwalitatief onderzocht onder een SEM-microscoop.

De invloed van de gebitsprothese-elementen en het type antagonist zijn beide statistisch significant. De hoeveelheid slijtage van de 3D-geprinte gebitsprothese-elementen was hoger dan die van Artic 6 en Preference met zowel zirkoniumdioxide als metaal als antagonist (p < 0,05). De slijtage van de 3D-geprinte gebitsprothese-elementen verschilde niet significant van Premium 6 met zirkoniumdioxide en metaal als antagonist of van Surpass met zirkoniumdioxide als antagonist. Op de SEM-afbeeldingen was een relatief glad oppervlak zichtbaar bij de 3D-geprinte specimen. Vervolgonderzoek is nodig om de slijtvastheid vast te stellen wanneer andere antagonisten dat metaal of zirkoniumdioxide worden gebruikt.

Conclusie. Deze 3D-geprinte gebitsprothese-elementen doen qua slijtvastheid niet onder voor de geselecteerde merken geprefabriceerde kunststof gebitsprothese-elementen. Van die gebitsprothese-elementen moet overigens worden vermeld dat ze niet bekend staan om hun slijtvastheid en dat er concurrerende gebitsprothese-elementen op de markt zijn die in dat opzicht beter presteren.

Bron

Cha HS, Park JM, Kim TH, Lee JH. Wear resistance of 3D-printed denture tooth resin opposing zirconia and metal antagonists. J Prosthet Dent 2019; 26 november. [Epub ahead of print].

Meer lezen? Log in of word abonnee

Reacties

Om ook te reageren moet u eerst inloggen (alleen voor abonnees).

Nog geen abonnee? Registreer vandaag nog