× ABONNEREN

Speeksel van personen met lingua geografica bevat veel calprotectine

Mondziekten, kaak- en aangezichtschirurgie

Door op 09-10-2020
  • Reacties (0)

Lingua geografica kenmerkt zich histologisch door submucosale ontsteking met microabcessen die voornamelijk neutrofiele granulocyten bevatten. In het cytoplasma van neutrofiele granulocyten bevindt zich het proteïne calprotectine. De doelstelling van dit onderzoek was nagaan of het speeksel van personen met lingua geografica (LG) meer dan de normale concentratie calprotectine bevat.

Beeld: Shutterstock

De onderzoekers van een universitaire mondzorgkliniek in de stad Borås in Zweden stelden een experimentele groep samen van 10 mannen en 13 vrouwen met LG, die voor het overige een goede mondgezondheid hadden. Als controlegroep fungeerden 16 mannen en 16 vrouwen met een goede mondgezondheid en geen symptomen van LG. In beide groepen waren de personen gemiddeld iets ouder dan 50 jaar. LG verdeelden de onderzoekers in 3 typen: mild (1 laesie), middelmatig (2 tot 5 laesies) en ernstig (meer dan 6 laesies). Van alle personen verzamelden zij op gestandaardiseerde wijze totaal rustspeeksel. Vervolgens werden met behulp van enzyme-linked immunosorbent assay (ELISA) in de speekselmonsters de concentraties calprotectine en interleukine-8 (IL-8) bepaald. IL-8 is een bekende biomarker van ontsteking.

In de speekselmonsters werd in de experimentele groep statistisch significant meer calprotectine aangetroffen dan in de controlegroep. Gemiddeld was de concentratie calprotectine in het speeksel in de experimentele groep iets meer dan 65% groter dan in de controlegroep. Personen met het ernstige type LG hadden een statistisch significant grotere concentratie calprotectine in hun speeksel dan de personen van de controlegroep. Zowel in de experimentele als in de controlegroep bestond een statistisch significante positieve correlatie tussen de concentraties calprotectine en IL-8 in de speekselmonsters.

Conclusie. De uitkomsten van dit onderzoek geven aanknopingspunten voor de stelling dat LG een slijmvliesafwijking is met een causale ontstekingscomponent. Pathogenetisch lijkt de activatie van neutrofiele granulocyten, met als gevolg een toename van de concentratie calprotectine in het speeksel, een rol te spelen.

Bron

Garsjö V, Dafar A, Jontell M, Çevik-Aras H, Bratel J. Increased levels of calprotectin in the saliva of patients with geographic tongue. Oral Dis 2020; 26: 558-565.

Meer lezen? Log in of word abonnee

Informatie

Auteur(s) C. de Baat
Rubriek Excerpten
Publicatiedatum 9 oktober 2020
Editie Ned Tijdschr Tandheelkd - Jaargang 127 - editie 10 - oktober 2020; 583

Reacties

Om ook te reageren moet u eerst inloggen (alleen voor abonnees).

Nog geen abonnee? Registreer vandaag nog