× ABONNEREN

Standaard versus korte implantaten in de posterieure regio

Implantologie

Door op 03-07-2020
  • Reacties (0)

De processus alveolaris resorbeert na extractie van gebitselementen waardoor het plaatsen van standaard implantaten (> 6 mm) niet altijd mogelijk is. Het gebruik van korte implantaten (≤ 6 mm) kan ervoor zorgen dat botaug­mentatie niet nodig is en dat de behandeltijd en -kosten lager worden.

Het is de vraag of standaard of korte implantaten in de posterieure regio van het alveolaire bot tot dezelfde klinische resultaten leiden als er solitaire implantaatkronen op worden gemaakt. In dit systematisch literatuuronderzoek zijn klinische resultaten vergeleken van standaard en korte implantaten met een enkelvoudige implantaatkroon in de posterieure regio. Hierbij werd gekeken naar overleving, marginaal botverlies en complicaties. Zowel technische als biologische complicaties werden meegenomen.

In totaal werden 1.954 gerandomiseerde onderzoeken met controlegroep geïdentificeerd. Hiervan voldeden 5 artikelen aan de gestelde criteria.

Qua marginaal botverlies werden geen significante verschillen gevonden tussen de standaard en de korte implantaten. Over het algemeen hadden implantaten in de onderkaak op een termijn van 5 jaar een hogere overleving dan implantaten in de maxilla. Dit is te verklaren door de hogere botdichtheid van de mandibula en betere mechanische eigenschappen tussen implantaat en bot, wat resulteert in een goede primaire stabiliteit en vroege osseo-integratie.

De korte implantaten hadden een hogere kroon-tot-implantaatratio die het marginale botverlies echter niet beïnvloedde. Uit deze artikelen bleek dat de overleving van standaard implantaten op korte termijn vergelijkbaar was met die van korte implantaten. Maar de langetermijnresultaten lieten zien dat de korte implantaten een slechtere overleving hadden dan de standaard implantaten. Aanvullend langetermijnonderzoek is nodig om deze conclusies te bekrachtigen.

Conclusie. Het gebruik van standaard implantaten voor het plaatsen van solitaire implantaatkronen in het posterieure gebied heeft de voorkeur boven het gebruik van korte implantaten.

Bron

Xu X, Hu B, Xu Y, Liu Q, Ding H, Xu L. Short versus standard implants for single-crown restorations in the posterior region: A systematic review and meta-analysis. J Prosthet Dent 20202; S0022-3913(19)30670-5.

Meer lezen? Log in of word abonnee

Reacties

Om ook te reageren moet u eerst inloggen (alleen voor abonnees).

Nog geen abonnee? Registreer vandaag nog