× ABONNEREN

Tabaksrook en severe early childhood caries bij 3-jarigen

Cariologie

Door op 06-12-2019
  • Bron
  • Reacties (0)

Zeer ernstige cariës bij kinderen jonger dan 3 jaar, severe early childhood caries (S-ECC) heeft ernstige gevolgen voor het melkgebit, de algehele gezondheid, het welzijn en de kwaliteit van leven van het jonge kind. Zeer jonge kinderen die blootstaan aan tabaksrook zouden een vergrote kans op cariës in het melkgebit hebben. In Japan is de cariësprevalentie bij 12-jarigen hoger in vergelijking met andere geïndustrialiseerde landen, wat ook voor het aantal kinderen met S-ECC geldt.

Het doel van dit onderzoek was de relatie van tabaksrook in de omgeving van kinderen en kinderen met S-ECC in Japan te onderzoeken. De onderzoeksgroep bestond uit 2.277 3-jarige kinderen. Aan de hand van een vragenlijst werd inzicht verkregen in het aantal rokers in huis, eet- en drinkgewoonten, de frequentie van het poetsen van het kindergebit door ouders, het gebruik van fluoridetandpasta en de sociaal-economische status. Klinisch werd de dmf-t in het kindergebit gescoord. De logistische regressieanalyse werd uitgevoerd om de odds ratio voor S-ECC te bepalen. Het gemiddelde aantal dmf-t was 0,77. Bij 20,6% van de kinderen werd cariës gescoord, waarvan bij 7,9% van de kinderen S-ECC werd gediagnosticeerd. Er was minstens 1 rokend familielid in huis bij 1.370 onderzochte personen (60,2%). Het drinken of eten van snoep na het eten, onregelmatige snacktijden, minder vaak poetsen en de aanwezigheid van rokende familieleden in huis was significant in relatie tot S -ECC.

Conclusie. De resultaten van dit onderzoek suggereren dat er een significante relatie was tussen het meeroken van kinderen met familieleden en de aanwezigheid van S-ECC. Het oorzakelijk verband zou moeten worden gezocht in het feit dat tabaksrook kan bijdragen aan ontsteking van de luchtwegen. Zo kan allergische rhinitis leiden tot mondademhaling, hetgeen resulteert in een droge mond met een verhoogde kans op cariës. Het effect van de sociaal-economische status werd in dit onderzoek overigens niet duidelijk.

Bron

Nakayama Y, Ohnishi H, Mori M. Association of environmental tobacco smoke with the risk of Severe Early Childhood Caries among 3-year-old Japanese children. Caries Res 2019; 53: 268–274.

Meer lezen? Log in of word abonnee

Informatie

Auteur(s) D.L. Gambon
Rubriek Excerpten
Publicatiedatum 6 december 2019
Editie Ned Tijdschr Tandheelkd - Jaargang 126 - editie 12 - december 2019; 698

Reacties

Om ook te reageren moet u eerst inloggen (alleen voor abonnees).

Nog geen abonnee? Registreer vandaag nog