× ABONNEREN

Tandenpoetsen en toepassing van SDF

Kindertandheelkunde

Door op 06-05-2021
  • Reacties (0)

Het onderzoek had als doel de werkzaamheid van zilverdiaminefluoride (SDF) met 5% fluoridevernis (FV) te evalueren als behandeling van caviteiten bij jonge kinderen en daarnaast de mondgezondheidgerelateerde kwaliteit van leven (OHRQoL) door de behandeling.

Daartoe ondergingen 40 kinderen (leeftijd 40,2 ± 14,9 maanden) met in totaal 239 cariësactieve caviteiten in de tijdelijke dentitie een behandeling met 38% SDF plus 5% FV bij aanvang van het onderzoek en 4 maanden later. Ouders kregen na de behandeling de instructie ten minste 30 minuten geen vaste of vloeibare voeding te verstrekken. Volledig succesvol bij de evaluatie hield in dat alle behandelde gecaviteerde cariëslaesies van een kind inactief waren en voor onvolledig succesvolle behandelingen bij een kind gold dat ten minste 1 laesie actief bleef. De vragenlijst over de kwaliteit van leven werd ingevuld bij het tweede en derde bezoek. Het aantal geïnactiveerde laesies na 1 en 2 applicaties van SDF was respectievelijk 74,1% en 96,2%. Kinderen die naar verluidt tweemaal daags poetsten, maakten meer kans om in de volledig succesvolle groep te zitten dan zij die minder poetsten (p = 0,006). Kinderen in de volledig succesvolle groep hadden een significant lagere gemiddelde dmft-score bij de start dan kinderen in de onvolledig succesvolle groep (p = 0,048). Er werd geen significant verschil in OHRQoL waargenomen tussen de 2 groepen met verschillende aandacht voor tandenpoetsen (p > 0,05). De onderzoekers zijn van mening dat met SDF het aantal behandelingen onder algehele anesthesie aanzienlijk kan worden gereduceerd.

Conclusies. Zilverdiaminefluoride met 5% fluoridevernis is een effectieve vorm van cariësmanagement in de vroege kinderjaren. De voorkeur gaat uit naar meer dan 1 applicatie in combinatie met regelmatige follow-up van patiënten en tweemaal daags tandenpoetsen. De kwaliteit van leven bleek niet te worden beïnvloed door de mate van succes als gevolg van de behandeling met zilverdiaminefluoride.

Bron

Sihra R, Schroth RJ, Bertone M, et al. The effectiveness of silver diamine fluoride and fluoride varnish in arresting caries in young children and associated Oral Health-Related Quality of Life. J Can Dent Assoc 2020; 86: k9.

Meer lezen? Log in of word abonnee

Reacties

Om ook te reageren moet u eerst inloggen (alleen voor abonnees).

Nog geen abonnee? Registreer vandaag nog