× ABONNEREN

Uitdagingen en kansen voor de translationele gerowetenschap

Gerodontololgie

Door op 08-05-2020
  • Bron
  • Reacties (0)

Door recente ontdekkingen over het moleculaire en fysiologische verouderingsproces is de tijd meer dan ooit rijp om de translationele gerowetenschap van de grond te tillen. Een lang gezond leven is een beter na te streven doel dan louter een lang leven. Omdat veroudering een belangrijke risicofactor is voor de meeste chronische ziekten is lang gezond leven alleen mogelijk door in te grijpen op het fundamentele verouderingsproces. Als aanvulling op het artikel ‘Creating the next generation of translational geroscientists’ (zie vorig excerpt) heeft de auteur in een redactioneel bericht verwoord wat nodig is om de translationele gerowetenschap tot wasdom te brengen.

Als eerste moeten gerowetenschappers zien te bewerkstelligen dat hun eigen enthousiasme rond translationele gerowetenschap overslaat op studenten geneeskunde. Dit kan door basale informatie over het verouderingsproces te incorporeren in de bestaande curricula geneeskunde, door geriatrische problemen bij patiënten aan studenten te demonstreren tijdens geriatrische stages en door studenten te wijzen op de mogelijkheden tot het verrichten van onderzoek op het grotendeels braakliggende terrein van de (translationele) gerowetenschap.

Ten tweede moeten gerowetenschappers studenten en jonge specialisten in opleiding attenderen op bestaande nationale onderzoeksprogramma’s over veroudering. In de derde plaats kunnen organisaties worden opgericht die translationele gerowetenschap faciliteren, zoals in de Verenigde Staten het Translational Geroscience Network. Een vierde idee is nieuwe programma’s te starten om onderzoekers die al halverwege hun loopbaan zijn te ondersteunen om multidisciplinair onderzoek te verrichten in teamverband. Als dit lukt, is meteen het aantal potentiële begeleiders van jonge onderzoekers fors uitgebreid.

De laatste 2 punten richten zich op het verwerven van financiëIe middelen om wetenschappelijk onderzoek te kunnen verrichten. Volgens de auteur liggen hier mogelijkheden zowel in de private sector als bij de zorginstanties van de overheid.

Conclusie. De huidige gerowetenschappers moeten de uitdaging aangaan om hun vakgebied te profileren door de translationele gerowetenschap te ontwikkelen tot een volwassen wetenschapsgebied.

Bron

Gill TM. Translational geroscience: challenges and opportunities for geriatric medicine. J Am Geriatr Soc 2019; 67: 1779-1781.

Meer lezen? Log in of word abonnee

Informatie

Auteur(s) C. de Baat
Rubriek Excerpten
Publicatiedatum 8 mei 2020
Editie Ned Tijdschr Tandheelkd - Jaargang 127 - editie 05 - mei 2020; 327

Reacties

Om ook te reageren moet u eerst inloggen (alleen voor abonnees).

Nog geen abonnee? Registreer vandaag nog