× ABONNEREN

Ultrasonografisch beeld indicator voor dikte en functionaliteit tong

Gerodontologie

Door op 07-02-2020
  • Bron
  • Reacties (0)

Tijdens veroudering neemt de spiermassa af en het vetweefsel toe. Helaas gaat dit vaak ten koste van de fysieke functies, ook bij de tong. Dit onderzoek richtte zich op de doelmatigheid van ultrasonografie om de dikte en de functionaliteit van de tong te bepalen.

Voor de metingen aan het middendeel van de tong werd het handstuk van de sonograaf caudaal van de mandibula gepositioneerd loodrecht op het Frankfurter horizontale ter hoogte van de tweede maxillaire premolaar (afb. a). Vanuit deze positie werd het handstuk 45 graden naar ventraal gedraaid om metingen aan de tongbasis te verrichten (afb. b). De echobeelden werden gemaakt als de tong direct na een slikactie in de rustpositie was. Op een echobeeld kon de dikte van de tong worden gemeten en met een speciale techniek kon de beeldintensiteit worden bepaald. Het vaststellen van de functionaliteit geschiedde op 2 manieren. Eerst werd een met een manometer verbonden ballon in de mond geplaatst. Deze moest bij gesloten mond zo krachtig mogelijk met de tong tegen het palatum worden geduwd. Op de manometer kon de uitgeoefende kracht worden afgelezen. Vervolgens werd de diadochokinesesnelheid bepaald door per tijdseenheid zo snel mogelijk een aantal lettergrepen te laten uitspreken. Als proefpersonen fungeerden 94 gezonde oudere inwoners van een stad in Japan, 30 mannen en 64 vrouwen, met een gemiddelde leeftijd van 71,1 ± 4,1 jaar.

a                                                b
 
Afb. Positie van het handstuk van de sonograaf a. om een echobeeld van het middendeel van de tong te verkrijgen en b. om een echobeeld van de tongbasis te verkrijgen. (Illustrator: Frans Hessels)

Uit de statistische verwerking van alle onderzoeksgegevens bleek dat de dikte van het middendeel van de tong en de diadochokinesesnelheid een statistisch significante correlatie vertoonden met de intensiteit van het echobeeld van het middendeel van de tong. Een vergelijkbare correlatie werd gevonden voor de dikte van de tongbasis, de diadochokinesesnelheid en de intensiteit van het echobeeld van de tongbasis.

Conclusie. De intensiteit van het met ultrasonografie verkregen echobeeld lijkt een doelmatige indicator voor de dikte en de functionaliteit van de tong.

Bron

Chantaramanee A, Tohara H, Nakagawa K, et al. Association between echo intensity of the tongue and its thickness and function in elderly subjects. J Oral Rehabil 2019; 46: 634-639.

Meer lezen? Log in of word abonnee

Informatie

Auteur(s) C. de Baat
Rubriek Excerpten
Publicatiedatum 7 februari 2020
Editie Ned Tijdschr Tandheelkd - Jaargang 127 - editie 2 - februari 2020; 131

Reacties

Om ook te reageren moet u eerst inloggen (alleen voor abonnees).

Nog geen abonnee? Registreer vandaag nog