× ABONNEREN

Verandering in speekselsamenstelling tijdens radiotherapie

Basiswetenschappen

Door op 07-02-2020
  • Bron
  • Reacties (0)

Behandeling van kanker in het hoofd-halsgebied impliceert vaak ook de inzet van radiotherapie. Deze therapie heeft diverse consequenties op de anatomie en de fysiologie van het bestraalde gebied. Een van de meest kwetsbare organen is de speekselklier. Het doel van dit onderzoek was het analyseren van de de fysiologische en microbiologische veranderingen van het speeksel bij patiënten met een hoofd-halstumor gedurende en na radiotherapie.

In dit prospectief klinisch onderzoek werden speekselmonsters en Candida-samples verzameld van patiënten die radiotherapie ondergingen. De eerste meting vond plaats voorafgaand aan de radiotherapie; de overige metingen gebeurden tijdens de radiotherapie en erna, tot een jaar follow-up. Van gezonde individuen werden gedurende 6 weken monsters genomen. Speekselvloed en pH werden gemeten. Microbiologische analyse vond plaats met fluorescentie in situ-hybridisatie en Candida werd gemeten met behulp van uitstrijkjes. In totaal werden 11 patiënten en 19 controles geïncludeerd. De speekselvloed en de ongestimuleerde pH-waarde waren significant gereduceerd gedurende de radiotherapie, vergeleken met de meting voorafgaand en vergeleken met de controlegroep. Het totaal aantal bacteriën en het aantal streptokokken en lactobacillen waren licht toegenomen na radiotherapie, maar bleken 1 jaar na radiotherapie teruggekeerd op de normaalwaarde. Er werd geen verschil in hoeveelheid Candida gevonden.

Conclusie. Speeksel verandert in kwantitatieve, kwalitatieve en microbiële samenstelling gedurende en na radiotherapie, waarbij de waarden 1 jaar na therapie waren genormaliseerd. De lagere pH en speekselvloed gecombineerd met hogere aantallen lactobacillen benadrukken het hogere risico op cariës, hetgeen de noodzaak voor preventie bij patiënten die radiotherapie ondergaan nog maar eens onderschrijft.

Bron

Muller VJ, Belibasakis GN, Bosshard PP, et al. Change of saliva composition with radiotherapy. Arch Oral Biol 2019; 106: 104480.

Meer lezen? Log in of word abonnee

Informatie

Auteur(s) J.H.G. Poorterman
Rubriek Excerpten
Publicatiedatum 7 februari 2020
Editie Ned Tijdschr Tandheelkd - Jaargang 127 - editie 2 - februari 2020; 130

Reacties

Om ook te reageren moet u eerst inloggen (alleen voor abonnees).

Nog geen abonnee? Registreer vandaag nog