× ABONNEREN

Veranderingen in mondgezondheidsgedrag tussen kindertijd en adolescentie

Sociale tandheelkunde

Door op 08-05-2020
  • Bron
  • Reacties (0)

Mondgezondheid is een belangrijk onderdeel van de algemene gezondheid en het welbevinden. Een slechte mondgezondheid beïnvloedt de mogelijkheid tot eten, praten en normaal sociaal gedrag. Cariës en parodontale afwijkingen zijn de meest voorkomende mondgezondheidsproblemen in het Verenigd Koninkrijk, maar ook in andere landen. Beide zijn geassocieerd met gedragskenmerken zoals tandenpoetsen, gebruik van tandheelkundige zorg en voedingsgedrag, en hierbij vooral de consumptie van suikerhoudende dranken. Het doel van dit onderzoek was het identificeren van veranderingen in mondgezondheidsgedrag tussen de kindertijd en de adolescentie, met een focus op verschil in geslacht.

Hiertoe werden de gegevens van 1.860 deelnemers aan een longitudinaal onderzoek gebruikt, waaraan zowel ouders als kinderen deelnamen. Vragenlijsten met betrekking tot mondgezondheidsgedrag werden afgenomen op de kinderleeftijd van 7,5, 10,5 en 17,5 jaar. Op de leeftijd van 7,5 poetste 83% van de kinderen hun tanden regelmatig, 98% bezocht een tandarts en 90% dronk frisdranken met prik. Het percentage dat 2 keer per dag poetste nam vervolgens af voor de jongens, maar toe voor de meisjes. Elektrisch poetsen nam af met de jaren, meer bij de meisjes dan bij de jongens. Tandartsbezoek nam ook met de jaren af. De consumptie van koolzuurhoudende frisdranken en sappen nam toe tussen de 7,5 en 10,5 jaar, maar de waterconsumptie bleef gelijk. Tussen de 10,5 en 17,5 jaar waren hierover geen data beschikbaar.

Conclusie. Ongunstige veranderingen in mondgezondheidsgedrag tussen kindertijd en adolescentie werden waargenomen, waarvan een deel geslachtspecifiek was. De leeftijd van 7–10 jaar lijkt een goed moment om preventief in te grijpen en een vroege achteruitgang van de mondgezondheid te helpen voorkomen.

Bron

Leary SD, Giang Do L. Changes in oral health behaviours between childhood and adolescence: Findings from a UK cohort study. Community Dent Oral Epidemiol 2019; 47: 367-373.

Meer lezen? Log in of word abonnee

Reacties

Om ook te reageren moet u eerst inloggen (alleen voor abonnees).

Nog geen abonnee? Registreer vandaag nog