× ABONNEREN

Verdeling van water- en drankconsumptie over de dag door kinderen en volwassenen

Algemene ziekteleer

Door op 04-09-2020
  • Reacties (0)

In Amerikaanse dieetrichtlijnen voor 2015-2020 wordt het advies gegeven met suiker gezoete dranken te vervangen door water om zo de suikerinname te beperken en de vochtinname te bevorderen. Een eerder onderzoek naar de consumptie van water toonde aan dat het meeste kraanwater wordt gedronken door groepen met een hoge SES. In dit onderzoek werd bekeken hoe de vochtinname uit water, andere dranken en voedingsmiddelen over de dag heen was verdeeld.

De data betreffende de voedingsinname kwamen uit de National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES 2011-2016) en waren afkomstig van 7.453 kinderen (4-18 jaar) en 15.263 volwassenen (≥ 19 jaar). De informatie werd verkregen door zelfreportage. Onder het begrip water viel zowel kraanwater als mineraalwater. Andere dranken werden onderverdeeld in 15 categorieën. De vochtinname (in ml per dag) uit water, andere dranken en voedingsmiddelen vertoonde significante verschillen per leeftijdsgroep, maaltijd en dagdeel. Gewoon water werd ‘s ochtends geconsumeerd, meestal tijdens een tussendoortje. Melk en sappen werden tijdens het ontbijt geconsumeerd, terwijl met suiker gezoete dranken meestal tijdens de lunch, tijdens het avondeten en in de middag werden gedronken. Kinderen dronken vooral melk en sappen, meestal in de ochtend. Volwassenen consumeerden ‘s ochtends koffie en thee, ‘s middags met suiker gezoete dranken en ‘s avonds alcohol. Bij de lunch of na 21.00 uur werd relatief weinig water gedronken.

Conclusie. Huidige analyses van dagelijkse schommelingen in de inname van water kunnen informatie geven voor voedingsstrategieën om voldoende gehydrateerd te blijven en tegelijkertijd de consumptie van suikers te verminderen. De meest effectieve strategieën voor gedragsverandering aangaande de vervanging van met suiker gezoete dranken door water bouwen voort op bestaande drinkgewoonten gerelateerd aan de leeftijdsgroep en de consumptiepatronen.

Beeld: Shutterstock

Bron

Vieux F, Maillot M, Rehm CD, Barrios P, Drewnowski A. The timing of water and beverage consumption during the day among children and adults in the United States: Analyses of NHANES 2011-2016 Data. Nutrients 2019; 11: 2707.

Meer lezen? Log in of word abonnee

Informatie

Auteur(s) D.L. Gambon
Rubriek Excerpten
Publicatiedatum 4 september 2020
Editie Ned Tijdschr Tandheelkd - Jaargang 127 - editie 09 - september 2020; 504

Reacties

Om ook te reageren moet u eerst inloggen (alleen voor abonnees).

Nog geen abonnee? Registreer vandaag nog