× ABONNEREN

Vergelijking MTA en Biodentine™ bij traumatische pulpa-exponatie

Kindertandheelkunde

Door op 06-05-2021
  • Reacties (0)

Tandheelkundig trauma kan leiden tot een pulpa-exponatie met infectie en parodontitis als gevolg. Hoewel jarenlang calciumhydroxide het materiaal was voor de behandeling van pulpa-exponaties worden heden ten dagen biocompatibele materialen geadviseerd. Literatuuronderzoek wijst uit dat er tal van onderzoeken zijn gedaan naar mineraal trioxide aggregaat (MTA) en Biodentine in relatie tot de behandeling van carieuze blijvende gebitselementen bij kinderen, maar niet in relatie tot de behandeling van on­volgroeide blijvende gebitslementen.

Het doel van dit onderzoek was de biocompatibele materialen MTA en Biodentine™ zowel klinisch als röntgenologisch te beoordelen en met elkaar te vergelijken bij de behandeling van pulpa-exponaties als gevolg van een trauma bij onvolgroeide permanente incisieven. Vijftig onvolgroeide blijvende incisieven met een pulpa-exponatie werden willekeurig in 2 groepen, MTA en Biodentine, ingedeeld. De gemiddelde leeftijd van de patiënten in de MTA- en de Biodentine™-groep was respectievelijk 8,3 (0,3) en 8,4 (0,4) jaar. Na de pulpotomie werd wit MTA (ProRoot®) of Biodentine™ aangebracht gevolgd door een composietrestauratie. Aansluitend en 6, 12 en 18 maanden na de behandeling werden röntgenopnamen gemaakt en werden de gebitselementen klinisch en röntgenologisch volgens vooraf bepaalde criteria beoordeeld.

Er werden geen statistisch significante verschillen gezien voor de klinische parameters bij de vergelijking van de materialen onderling, met uitzondering van verkleuringen die significant vaker voorkwamen in de MTA-groep (p < 0,001). Het slagingspercentage van een pulpotomie­behandeling bij jonge kinderen met onafgevormde wortels bij blijvende incisieven was voor beide groepen hoog (MTA 88%, Biodentine™ 80%, p = 0,922).

Conclusie. Zowel MTA als Biodentine™ vertoonden vergelijkbare klinische en röntgenologische resultaten bij de pulpotomiebehandeling van getraumatiseerde onvolgroeide blijvende incisieven. Verkleuringen kwamen echter significant vaker voor in de MTA-groep.

Bron

Abuelniel GM, Duggal MS, Kabel N. A comparison of MTA and Biodentine as medicaments for pulpotomy in traumatized anterior immature permanent teeth: A randomized clinical trial. Dent Traumat 2020; 36: 400-410.

Meer lezen? Log in of word abonnee

Informatie

Auteur(s) D.L. Gambon
Rubriek Excerpten
Publicatiedatum 6 mei 2021
Editie Ned Tijdschr Tandheelkd - Jaargang 128 - editie 5 - mei 2021; 285

Reacties

Om ook te reageren moet u eerst inloggen (alleen voor abonnees).

Nog geen abonnee? Registreer vandaag nog