× ABONNEREN

Verlies van gebitselementen is onderdeel van subjectieve gezondheid

Algemene ziekteleer

Door op 03-04-2020
  • Reacties (0)

Onderzoeken hebben aangetoond dat de subjectief ervaren gezondheid een valide indicator is voor de objectieve gezondheid. Dit onderzoek had als hypothese dat bij mensen van middelbare leeftijd, naast diverse andere morbiditeiten, ook verlies van veel gebitselementen is gerelateerd aan de subjectieve gezondheid.

De onderzoeksgroep bestond uit een representatieve steekproef van de inwoners van Costa Rica die zijn geboren tussen 1945 en 1955. Aan de 2.797 geselecteerde personen werden in 2010 vragen gesteld over onder andere leeftijd, geslacht, opleiding, verlies van gebitselementen, subjectieve gezondheid, rookgedrag en morbiditeit. Bij morbiditeit ging het om diabetes mellitus, hypertensie, artritis, hypercholesterolemie, osteoporose, cardiale ziekten, longziekten, prostaathyperplasie en depressie. Om hun fysieke capaciteit te bepalen, werden metingen verricht van de handknijpkracht en van de benodigde tijd om 5 keer achter elkaar op te staan vanuit een stoel en weer te gaan zitten. In een bloedmonster werd de hoeveelheid C-reactief proteïne bepaald.

Analyse van de onderzoeksgegevens liet zien dat de gemiddelde leeftijd van de steekproef 60 jaar was, dat 81% een slechte subjectieve gezondheid rapporteerde en dat bij 60% minimaal 50% van de gebitselementen ontbrak. Het ontbreken van minimaal 50% van de gebitselementen was na correctie voor rookgedrag, morbiditeit, fysieke capaciteit en C-reactief proteïne statistisch significant gerelateerd aan slechte subjectieve gezondheid. Met impactevaluatie konden de veranderingen in subjectieve gezondheid die rechtstreeks aan een bepaalde morbiditeit konden worden toegeschreven, worden beoordeeld. Deze impactevaluatie toonde aan dat - na respectievelijk depressie, snelheid van opstaan en gaan zitten, hypertensie en hypercholesterolemie – het ontbreken van minimaal 50% van de gebitselementen de vijfde belangrijkste morbiditeit was bij het beoordelen van de subjectieve gezondheid.

Conclusie. De onderzoekshypothese werd bevestigd omdat in deze representatieve steekproef mensen van middelbare leeftijd met betrekking tot hun subjectieve gezondheid het ontbreken van minimaal 50% van de gebitselementen op gelijksoortige wijze beoordeelden als de andere bij het onderzoek betrokken morbiditeiten.

Bron

Barboza-Solís C, Porras-Chaverri M, Fantin R. Is tooth loss important when evaluating perceived general health? Findings from a nationally representative study of Costa Rican adults. Community Dent Oral Epidemiol 2019; 47: 358-365.

Meer lezen? Log in of word abonnee

Informatie

Auteur(s) C. de Baat
Rubriek Excerpten
Publicatiedatum 3 april 2020
Editie Ned Tijdschr Tandheelkd - Jaargang 127 - editie 4 - april 2020; 264

Reacties

Om ook te reageren moet u eerst inloggen (alleen voor abonnees).

Nog geen abonnee? Registreer vandaag nog