× ABONNEREN

Veroudering van de hersenen op middelbare leeftijd

Gerodontologie

Door op 08-05-2020
  • Bron
  • Reacties (0)

Er wordt veel onderzoek gedaan naar de risico-indicatoren van dementie als hypertensie en ontsteking. Andere risico-indicatoren zijn wellicht vroege leeftijdgerelateerde hoor-, visus- en reukproblemen die worden veroorzaakt door neurologische achteruitgang of die neurologische achteruitgang als gevolg hebben. Dit onderzoek had als doelstelling na te gaan of de combinatie van zintuiglijke en cognitieve achteruitgang bij mensen van middelbare en oudere leeftijd een risico-indicator is voor veroudering van de hersenen.

De Beaver Dam Offspring Study (BOSS) is een longitudinaal onderzoek dat is uitgevoerd in de staat Wisconsin onder volwassen kinderen van deelnemers aan een epidemiologisch bevolkingsonderzoek naar verlies van hoorvermogen dat in 1993 is gestart. Deze volwassenen ondergingen diverse onderzoeken in 2005-2008, 2010-2013 en 2015-2017. Uitgevoerd werden bloedonderzoek en hoor-, visus-, reuk-, cardiovasculaire en neurocognitieve testen. Verder werden metingen verricht van het lichaamsgewicht, de lichaamslengte, de bloeddruk en de heupomvang. Vragen werden gesteld over opleiding, alcoholconsumptie, roken, lichaamsbeweging en depressie. Voor statistische analyse van de onderzoeksgegevens werd gebruikgemaakt van de zogenoemde hoofdcomponentenanalyse. Dit houdt in dat de zintuiglijke en neurocognitieve problemen zijn gecombineerd tot 1 grootheid die hersenveroudering representeert.

De prevalentie van veroudering van de hersenen was gerelateerd aan hogere leeftijd, mannelijk geslacht, roken, grotere heupomvang, geen alcoholconsumptie, cardiovasculaire ziekten en een groter gehalte aan interleukine-6 in het bloed. Hogere opleiding en meer lichaamsbeweging stonden juist in verband met goede hersenfunctie. Een groter risico op veroudering van de hersenen op termijn van de komende 5 jaar was gerelateerd aan oudere leeftijd, mannelijk geslacht, minder dan middelbaar onderwijs, een biomarker voor ontsteking, diabetes mellitus, depressie en als laatste hersentrauma in de voorgeschiedenis.

Conclusie. Diverse vasculaire en ontstekingsfactoren bleken risico-indicatoren voor veroudering van de hersenen bij mensen van middelbare en oudere leeftijd. Dit impliceert dat bestrijding van deze risico-indicatoren op middelbare leeftijd mogelijkheden biedt om een betere hersenfunctie op oudere leeftijd te bewerkstelligen.

Bron

Schubert CR, Fischer ME, Pinto AA, et al. Brain aging in midlife: The Beaver Dam Offspring Study. J Am Geriatr Soc 2019; 67: 1610-1616.

Meer lezen? Log in of word abonnee

Informatie

Auteur(s) C. de Baat
Rubriek Excerpten
Publicatiedatum 8 mei 2020
Editie Ned Tijdschr Tandheelkd - Jaargang 127 - editie 05 - mei 2020; 327-328

Reacties

Om ook te reageren moet u eerst inloggen (alleen voor abonnees).

Nog geen abonnee? Registreer vandaag nog