× ABONNEREN

Vibratie verhoogt comfort bij toediening lokale anesthesie

Kindertandheelkunde

Door op 07-02-2020
  • Bron
  • Reacties (0)

Het geven van lokale anesthesie veroorzaakt bij veel kinderen stress en ongemak. In dit onderzoek werd nagegaan wat het effect is van trillingen als afleiding op het comfort tijdens het verdoven in vergelijking met de conventionele methode van injecteren bij kinderen van 6 tot en met 11 jaar. Daartoe werden 30 kinderen in een splith-mouth-onderzoek betrokken die in 2 achtereenvolgende zittingen mandibulaire anesthesie kregen toegediend vanwege een niet-acute tandheelkundige behandeling. De kinderen werden gelijk verdeeld over 2 leeftijdsgroepen: groep 1 bestond uit kinderen van 6-8 jaar oud en groep 2 uit kinderen van 9-11 jaar. Aan de ene helft van de kinderen in beide leeftijdsgroepen werd in de eerste zitting een vibrerend speeltuigje in de vorm van een vis gegeven dat ze tegen de contralaterale wang moesten houden tijdens de injectie. Bij de andere helft werd de conventionele wijze van lokale anesthesie in de eerste zitting toegepast. Voor beoordeling van angst werd de polsslag gemeten voor en tijdens de toediening van lokale anesthesie. Gedrag werd beoordeeld met de Faces-Legs-Activity-Cry-Consolability (FLACC)-schaal en de ervaring van het kind tijdens de injectie werd beoordeeld met behulp van de Wong Bakers Pain Rating Scale.

Voor de toediening van lokale anesthesie werd geen significant verschil in polsslag gemeten tussen beide anesthesiemethoden (p > 0,05). De overige metingen bleken bij beide leeftijdsgroepen significant in het voordeel te zijn van de injectie in combinatie met vibratie (p ≤ 0,02).

Tabel 1. Klinische en röntgenologische resultaten na follow-up van 2 jaar.

Conclusie. De vibratiemethode was effectiever dan de conventionele methode met betrekking tot de pijnervaring, angstbeleving en het gedrag van kinderen tussen de 6 en 12 jaar. Het vibrerende speeltuigje is een eenvoudig, kosteneffectief en kindvriendelijk product bij het toedienen van lokale anesthesie aan deze leeftijdsgroep.

Bron

Hegde KM, R N, Srinivasan I, D R MK, Melwani A, Radhakrishna S. Effect of vibration during local anesthesia administration on pain, anxiety, and behavior of pediatric patients aged 6-11 years: A crossover split-mouth study. J Dent Anesth Pain Med 2019;19: 143-149.

Meer lezen? Log in of word abonnee

Informatie

Auteur(s) R.J.M. Gruythuysen
Rubriek Excerpten
Publicatiedatum 7 februari 2020
Editie Ned Tijdschr Tandheelkd - Jaargang 127 - editie 2 - februari 2020; 128

Reacties

Om ook te reageren moet u eerst inloggen (alleen voor abonnees).

Nog geen abonnee? Registreer vandaag nog