× ABONNEREN

Voorbehandeling cariëslaesies en hechtsterkte van kunststofgemodificeerd glasionomeercement

Kindertandheelkunde

Door op 06-05-2021
  • Reacties (0)

Het gebruik van zilverdiaminefluoride (SDF) kan de voortgang van het cariësproces remmen. Toepassing van kaliumjodide (KJ) kan de kleuring als gevolg van SDF verminderen. Het doel van het onderzoek was om het effect van de toepassing van SDF al dan niet in combinatie met etsen en KJ op de hechtsterkte van kunststofgemodificeerd glasionomeercement (RMGIC) te testen bij dentinelaesies in de tijdelijke dentitie. Daartoe werd in het onderhavige in vitro-onderzoek cariës geïnduceerd op het occlusale oppervlak door enting van Streptococcus mutans op 36 geëxtraheerde tijdelijke gebitselementen. Vervolgens werden deze verdeeld over 4 groepen (n = 9). Voorafgaand aan de uiteindelijke restauratie met RMGIC vonden de volgende behandelingen plaats: Groep I, etsen met 10% polyacrylzuurconditioner; Groep II, 38% SDF; Groep III, 37% etsmiddel met fosforzuur gevolgd door 38% SDF en Groep IV, etsmiddel van 37% fosforzuur gevolgd door 38% SDF en 10% KJ-oplossing. De microtreksterkte werd gemeten met een universele testmachine.

Er bleek geen significant verschil in microtreksterkte tussen de groepen te bestaan (p = 0,665). De onderzoekers vermelden dat hun bevindingen door klinisch onderzoek dienen te worden bevestigd.

Conclusies. Rekening houdend met de beperkingen van in vitro-onderzoek heeft toepassing van SDF al dan niet in combinatie met etsen en kaliumjodide geen invloed op de hechtsterkte van kunststofgemodificeerd glasionomeercement bij cariëslaesies in de tijdelijke dentitie.

Bron

Uchil SR, Suprabha BS, Suman E, Shenoy R, Natarajan S, Rao A. Effect of three silver diamine fluoride application protocols on the microtensile bond strength of resin-modified glass ionomer cement to carious dentin in primary teeth. J Indian Soc Pedod Prev Dent 2020; 38: 138-144.

Meer lezen? Log in of word abonnee

Reacties

Om ook te reageren moet u eerst inloggen (alleen voor abonnees).

Nog geen abonnee? Registreer vandaag nog