× ABONNEREN

Voorkeur voor tandpasta op basis van geur, kleur en smaak

Kindertandheelkunde

Door op 06-05-2021
  • Reacties (0)

De basis voor een gezond blijvende dentitie wordt bij kinderen in de eerste levensjaren gelegd. Slechte voeding, slechte eetgewoonten en een slechte mondhygiëne spelen een rol bij het ontstaan van cariës. Bij de consumptie van voedingsmiddelen is kleur de belangrijkste intrinsieke zintuigelijke factor als het gaat om de verwachting van smaak. Kinderen hebben een voorkeur voor een zoete smaak. Voor geuren geldt dit echter niet. Geurvoorkeur is voor ieder kind geheel individueel bepaald.

Het doel van dit onderzoek was inzicht te krijgen in de perceptie bij kinderen van de kleur, geur en smaak van tandpasta en te bepalen in hoeverre dit de mondhygiëne beïnvloedt. Aan de hand van vragen werden bij schoolkinderen (n = 787) in de leeftijd van 5-12 jaar data verzameld met betrekking tot de kleur, geur en smaak van tandpasta en hun poetsgedrag. Van de kinderen poetste 69% de tanden slechts eenmaal per dag. De meeste kinderen maakten de keuze voor een tandpasta op grond van de aantrekkelijkheid van de verpakking en het merk. Van de 787 kinderen gaven de meesten (29%) de voorkeur aan de kleur rood in hun tandpasta, terwijl slechts 61 kinderen wit prefereerden. De kleur roze had de voorkeur van meisjes, maar werd zelden door jongens gekozen. Uit het onderzoek bleek dat 50% van de kinderen een zoet smakende tandpasta wilde, 20% met een mint smaak, 14% met een zure smaak en 11% met een peperige smaak. Op de vraag hoe ze zouden willen dat de tandpasta moest ruiken, koos 41% van de kinderen voor een fruitige geur, gevolgd door zoete geur (23%), een mintachtige geur (18%) en algemeen geurig (16%).

Beeld: Shutterstock

Conclusie. Op basis van de reacties van 787 kinderen tussen de 5-12 jaar kan worden geconcludeerd dat kinderen de voorkeur geven aan de kleur rood in hun tandpasta met een fruitige geur en een zoete smaak. Een regelmatig gehoorde opmerking is dat kinderen tand­pasta’s niet lekker vinden: “te heet” of “vies”. Als rode tandpasta’s met een zoete smaak en fruitige geur zouden worden ontworpen, zou dit kunnen bijdragen om kinderen te motiveren tweemaal daags te poetsen, wat mogelijk bijdraagt aan een goede mondhygiëne. Het gevaar bestaat echter dat kinderen tandpasta gaan eten.

Bron

Choudhari S, Gurunathan D, Kanthaswamy A. Children’s perspective on color, smell and flavor of toothpaste. Indian J Dent Res 2020; 31: 338-342.

Meer lezen? Log in of word abonnee

Informatie

Auteur(s) D.L. Gambon
Rubriek Excerpten
Publicatiedatum 6 mei 2021
Editie Ned Tijdschr Tandheelkd - Jaargang 128 - editie 5 - mei 2021; 285-286

Reacties

Om ook te reageren moet u eerst inloggen (alleen voor abonnees).

Nog geen abonnee? Registreer vandaag nog