× ABONNEREN

Voorspellende waarde van carotisverkalking op de PAN

Radiologie

Door op 09-07-2021
  • Reacties (0)

Cardiovasculaire ziektes zoals ischemische hartproblemen en beroertes zijn de belangrijkste veroorzakers van dood en invaliditeit wereldwijd. Vroegtijdige opsporing van individuen met een risico op een cardiovasculaire aandoening kan de impact hiervan doen verminderen. Predisponerende factoren zoals leeftijd, geslacht, hypertensie, verhoogd glucosegehalte, roken, hoge waarden van LDL-vetten en lage waarden van HDL-vetten en overgewicht worden al langer erkend. Ook calcificatie van de arteria carotis, zichtbaar op een panoramische röntgenopname (PAN), wordt als risicomarker gebruikt. Het doel van dit onderzoek was de voorspellende waarde van deze carotisverkalking (CAC) op het mogelijk later voorkomen van cerebro- en cardiovasculaire afwijkingen.

Een aantal elektronische databases (PubMed, Embase, SCOPUS en Cochrane) werden doorzocht. Als uitkomstmaten werden genomen: beroerte, TIA, myocardinfarct, angina pectoris, hartfalen, geplande revascularisatieprocedures (hartoperatie) en overlijden.

Van in totaal 1.011 gevonden onderzoeken bleven er 5 over, alle met een laag tot gemiddeld risico op vertekening van de onderzoeksresultaten. De resultaten op zich waren heterogeen, maar lieten wel duidelijk zien dat patiënten met een CAC op de PAN meer kans hadden op een beroerte, TIA, myocardinfarct en operaties in de toekomst. Patiënten met een CAC die niet onder toezicht staan met betrekking tot cardiovasculaire risico’s moeten verwezen worden voor nader onderzoek. Patiënten die al behandeld worden voor atherosclerose hebben mogelijk geen voordeel van aanvullende onderzoeken.

Conclusie. Tandartsen moeten in staat zijn CAC’s te herkennen op de PAN en indien nodig de patiënt verwijzen voor nader cardiovasculair onderzoek.

Bron

Lim LZ, Koh PSF, Cao S, Wong RCE. Can carotid artery calcifications on dental radiographs predict adverse vascular events? A systematic review. Clin Oral Invest 2021; 25: 37–53.

Meer lezen? Log in of word abonnee

Reacties

Om ook te reageren moet u eerst inloggen (alleen voor abonnees).

Nog geen abonnee? Registreer vandaag nog