× ABONNEREN

Wekedelentrauma na lokale anesthesie bij kinderen

Kindertandheelkunde

Door op 29-03-2021
  • Reacties (0)

Na een tandheelkundige behandeling met lokale anesthesie zijn wekedelentrauma’s een van de complicaties, vooral bij kinderen. Zuigen, bijten of kauwen of de consumptie van hele koude of hete voedingsmiddelen kan leiden tot ernstige pijnklachten en ongemak, waardoor deze onprettige ervaring nadelige gevolgen kan hebben bij een vervolgbehandeling. Het doel van dit onderzoek was de prevalentie van deze trauma’s bij kinderen met en zonder verstandelijke beperking in relatie tot de wijze van toediening van lokaal anesthesie te evalueren en te vergelijken.            

Aan het onderzoek deden 241 kinderen mee, waarbij de groep werd verdeeld in een groep A. kinderen zonder verstandelijke beperking (159 kinderen, 299 injecties) en groep B. kinderen met een verstandelijke beperking (82 kinderen,165 injecties). Elke groep werd verdeeld in subgroepen op basis van leeftijd, verdovingstechniek en tandheelkundige behandeling. Na een tandheelkundige behandeling kregen de ouders informatie en afbeeldingen mee naar huis om de situatie in de mond van hun kind goed te kunnen beoordelen. Twee dagen na de tandheelkundige behandeling vond telefonisch onderzoek plaats. De prevalentie van trauma in groep B was 19%, waarbij er geen verschil was in relatie tot geslacht en leeftijd. In groep A lag de prevalentie op  9% (p = 0,002) , waarbij bij 24% (p = 0,002) van de kinderen jonger dan 6 jaar trauma’s  werden gediagnosticeerd. Bij de multilevel analyse had alleen de groep en de injectietechniek invloed op het ontstaan van een trauma, waarbij wekedelentrauma’s minder vaak voorkwamen in groep A dan in groep B (p = 0,001) en bij het geven van maxillaire infiltratie ten opzichte van een alveolair blok (p = 0,0001).

Conclusie. Gezien de resultaten is het noodzakelijk het risico op trauma van de weke delen na lokale anesthesie bij de behandeling van kinderen te beperken. Toezicht van ouders is noodzakelijk om trauma’s aan de weke delen te voorkomen. Bij kinderen met een verstandelijke beperking is het advies dat twee ouders of verzorgers meegaan om ook tijdens de terugreis het kind in de gaten te houden

Bron

Bagattoni S, D’Alessandro G, Gatto MR et al. Self-induced soft-tissue injuries following dental anesthesia in children with and without intellectual disability. A prospective study. Eur Arch Paed Dent 2020; 21: 617–622.

Meer lezen? Log in of word abonnee

Informatie

Auteur(s) D.L. Gambon
Rubriek Excerpten
Publicatiedatum 29 maart 2021
Editie Ned Tijdschr Tandheelkd - Jaargang 0 - editie - Epub Excerpten 2021

Reacties

Om ook te reageren moet u eerst inloggen (alleen voor abonnees).

Nog geen abonnee? Registreer vandaag nog