× ABONNEREN

Werkingsmechanisme van dysgeusie bij COVID-19

Algemene ziekteleer

Door op 05-02-2021
  • Reacties (0)

Volgens recente rapportages heeft 68-85% van de COVID-19-patiënten dysosmie (reukstoornissen) en 71-89% dysgeusie (smaakstoornissen). In veel gevallen zijn deze stoornissen de eerste en in sommige gevallen zelfs de enige verschijnselen van COVID-19. De onderzoekers presenteren een overzicht van de potentiële werkingsmechanismen van dysgeusie in relatie tot COVID-19 met de bedoeling om onderzoek naar deze mechanismen te stimuleren.

De onderzoekers presenteren 5 potentiële werkingsmechanismen van dysgeusie:

1. Het epitheel van smaakpapillen en speekselklieren bevat receptoren voor het angiotensineconverterend enzym 2. Deze receptoren zijn aangrijpingspunt voor het destructieve werk van SARS-CoV-2, het oorzakelijke coronavirus. De combinatie van gereduceerde smaakprikkels en gereduceerde speekselsecretie is dan de oorzaak van dysgeusie.

2. Zodra SARS-CoV-2 is gekoloniseerd in de nasofarynx, kan het virus zich via de buis van Eustachius verspreiden naar het middenoor en daar de neuronen van de chorda tympani aantasten. Daardoor worden de sensorische vezels van de smaaksensatie in de tong niet meer geactiveerd.

Beeld: Shutterstock

3. SARS-CoV-2 kan zich binden aan receptoren voor het angiotensineconverterend enzym 2 in het mondslijmvlies en een ontstekingsreactie induceren. Ontstekingsfactoren als interferon zijn in staat de smaakpapillen aan te tasten.

4. Symptomen van COVID-19 zijn anemie en gereduceerd transport van zuurstof in de weefsels. Deze verschijnselen kunnen schade aanrichten in de weefsels van de smaakpapillen.

5. SARS-CoV-2 kan in de cellen van de smaakpapillen de zinkhomeostase in de war sturen. Het tekort aan zink zorgt ervoor dat de smaakpapillen disfunctioneren. Met enkele onderzoeken is aangetoond dat suppletie van zink helpt tegen smaakstoornissen. Met laboratoriumonderzoek is bovendien gevonden dat zink de vermenigvuldiging van virussen in de slijmvliezen kan verstoren.

Conclusie. De onderzoekers veronderstellen dat het laatstgenoemde werkingsmechanisme het meest waarschijnlijke is. Als dit juist is, kan een smaakstoornis het signaal zijn om systemisch of lokaal zink toe te dienen met als bijkomend doel de vermenigvuldiging van SARS-CoV-2 tegen te gaan.

Bron

Lozada-Nur F, Chainani-Wu N, Fortuna G, Sroussi H. Dysgeusia in COVID-19: possible mechanisms and implications. Oral Surg Oral Med Oral Pathol Oral Radiol 2020; 130: 344-346.

Meer lezen? Log in of word abonnee

Informatie

Auteur(s) C. de Baat
Rubriek Excerpten
Publicatiedatum 5 februari 2021
Editie Ned Tijdschr Tandheelkd - Jaargang 128 - editie 2 - februari 2021; 123-124

Reacties

Om ook te reageren moet u eerst inloggen (alleen voor abonnees).

Nog geen abonnee? Registreer vandaag nog