× ABONNEREN

Wortelcariës en fluorideapplicatie

Preventieve tandheelkunde

Door op 05-02-2021
  • Reacties (0)

Mensen worden ouder, houden hun gebitselementen langer en daarmee neemt de kans op tandpijn door wortelcariës toe. Het is dus van belang om deze carieuze laesies te voorkomen. Een aantal middelen is onderzocht en in systematisch uitgevoerde literatuuronderzoeken met paarsgewijze meta-analysen gerapporteerd. Netwerk meta-analyses (NMA’s) hebben het voordeel dat meer dan 2 behandelingen met elkaar kunnen worden vergeleken door bewijsmateriaal uit verschillende klinische onderzoeken, die hetzelfde of vergelijkbare behandelingen met vergelijkbare doelstellingen onderzoeken, met elkaar te verbinden. Een systematisch literatuuronderzoek met NMA naar het beste fluoridepreparaat dat professioneel en zelf aangebracht werd om primaire carieuze laesies in het wortel­oppervlak te voorkomen was het doel van dit onderzoek.

De gangbare onderzoeksmethodologie werd toegepast en leverde 9 gerandomiseerde klinische onderzoeken met 4.030 patiënten op. In de meta-analysen werden 5 professioneel en 7 zelf-aangebrachte fluoridepreparaten of combinaties ervan onderzocht. De controlegroepen omvatten preparaten van verschillende concentraties of gehalte aan fluoride, placebo en blanco (geen speciale interventie). De uitkomstmaat was de incidentie van carieuze laesies en restauraties over een periode van 2 jaar die door 6 verschillende cariësassessment-instrumenten werden vastgelegd. Alle professioneel aangebrachte fluoridepreparaten (38% SDF-oplossing, 5% NaF-vernis, 1,2% APF-gel) onden wortelcariës voorkomen in vergelijking met de controlegroep. Jaarlijks aanbrengen van een 38% SDF-oplossing gecombineerd met voorlichting over mondgezondheid is waarschijnlijk het meest effectief. Spoelen met een 0,2% NaF-oplossing is waarschijnlijk het meest effectieve thuismiddel gevolgd door gecombineerd gebruik van 1.100 ppm tot 1.500 ppm fluoridetandpasta en 0,05% NaF mondspoeling, en 1.100 ppm tot 1.500 ppm fluoridetandpasta alleen.

Conclusie. Meer gerandomiseerde klinische onderzoeken moeten worden uitgevoerd om een nauwkeuriger beeld te krijgen van de mate van effectiviteit van deze middelen. Het jaarlijks aanbrengen van 38% zilverdiaminefluoride (SDF) met gerichte voorlichting geeft het beste resultaat. In plaatsen waar SDF niet aanwezig is, is het aanbrengen van 5% NaF-vernis 4 keer per jaar een goede optie. Voor thuis wordt spoelen met een 0,2% NaF-oplossing aangeraden.

Bron

Zhang J, Sardana D, Li KY, Leung KCM, Lo ECM. Topical fluoride to prevent root caries: systematic review with network meta-analysis. J Dent Res 2020; 99: 506-513. 

Meer lezen? Log in of word abonnee

Informatie

Auteur(s) J.E.F.M. Frencken
Rubriek Excerpten
Publicatiedatum 5 februari 2021
Editie Ned Tijdschr Tandheelkd - Jaargang 128 - editie 2 - februari 2021; 121

Reacties

Om ook te reageren moet u eerst inloggen (alleen voor abonnees).

Nog geen abonnee? Registreer vandaag nog