× ABONNEREN

Zelfvertrouwen pas afgestudeerde tandarts op gebied van radiologie

Tandheelkundig onderwijs

Door op 04-12-2020
  • Reacties (0)

In het Britse raamplan Tandheelkunde wordt het doel van de tandheelkundeopleiding omschreven als “het ontwikkelen van een allround professional die naast een competente clinicus, ook de professionele vaardigheden heeft om in een team te werken en voorbereid is om zelfstandig in een tandheelkundige setting te kunnen werken”. Het doel van dit onderzoek was te bestuderen wat het oordeel is van pas afgestudeerde tandartsen op het gebied van de dentomaxillofaciale radiologie (DMFR).

Voor dit onderzoek werd een vragenlijst verstuurd naar pas afgestudeerde tandartsen in Wales en Zuidwest Engeland. Zij werden gevraagd naar hun ervaring met het onderwijs in de DMFR en hun zelfvertrouwen in het gebruik en interpretatie van beeldvormende radiologische technieken. Van de 156 verstuurde enquêtes werden 130 teruggestuurd: een respons van 83%. Van de respondenten was 60% vrouw. De respondenten gaven aan vooral geschoold te zijn in het maken van periapicale opnamen (99% van de ondervraagden), bitewingopnamen (98%) en panoramische röntgenopnamen (92%). Van de respondenten voelde 78% zich redelijk vertrouwd en 18% zeer vertrouwd op basis van hun opleiding in de DMFR.

Conclusie. Pas afgestudeerde tandartsen voelden zich vertrouwd met hun opgedane kennis en vaardigheden op het gebied van de DMFR, en pasten deze technieken toe in de algemene praktijk.

Bron

Drage NA, Atkin PA, Farnell DJJ. Dental and maxillofacial radiology: confidence, knowledge and skills in the newly graduated dentist. Br Dent J 2020; 228: 546-550.

Meer lezen? Log in of word abonnee

Informatie

Auteur(s) J.H.G. Poorterman
Rubriek Excerpten
Publicatiedatum 4 december 2020
Editie Ned Tijdschr Tandheelkd - Jaargang 127 - editie 12 - december 2020; 738

Reacties

Om ook te reageren moet u eerst inloggen (alleen voor abonnees).

Nog geen abonnee? Registreer vandaag nog