× ABONNEREN

Zijn pre- en probiotica effectief in cariëspreventie?

Preventieve tandheelkunde

Door op 08-05-2020
  • Bron
  • Reacties (0)

In een gezonde mens zijn de orale micro-organismen in balans. Dit in tegenstelling tot een cariësactieve persoon bij wie zuurproducerende micro-organismen de overhand hebben.

Er zijn verschillende methoden om het ontstaan van carieuze laesies te voorkomen. Een die de laatste tijd meer aandacht krijgt zijn voedingssupplementen die de zuurgraad tegengaan, de zogenoemde alkalische stoffen. De 2 meest genoemde alkalische stoffen zijn ureum en arginine. Zij produceren ammoniak waardoor de pH in de mond/plaque wordt verhoogd. Deze middelen worden prebiotica genoemd. De vraag is of prebiotica inderdaad het mondmilieu dusdanig veranderen waardoor het ontstaan van carieuze laesies wordt voorkomen of bemoeilijkt. De onderzoekers vonden 2 onderzoeksartikelen waarin ureum was toegevoegd aan kauwgum. Beide onderzoeken vonden geen verschil tussen ureum- en geen ureumgebruikers in het voorkomen van carieuze laesies. In meerdere onderzoeken werd het effect van arginine in tandpasta bekeken. De uitkomst hiervan werd bemoeilijkt omdat een tandpastafabrikant een te grote invloed had in de uitvoering van de onderzoeken. Dus met betrekking tot prebiotica is niet met zekerheid vast te stellen dat dit middel, ofschoon er een gezonde theoretische basis voor bestaat, carieuze laesies kan voorkomen.

Het mechanisme op grond waarvan probiotica carieuze laesies kan voorkomen is niet helemaal duidelijk. Gedacht wordt aan de invloed op de adhesie, beperking van de groei, het produceren van bacteriocine en immunomodulatie. Met andere woorden, probiotica zouden voorkomen dat de biofilm ‘gestrest’ wordt waardoor een stabiele symbiose overeind blijft. De onderzoekers deden een systematisch literatuuronderzoek naar het effect van probiotica op het voorkomen van carieuze laesies. Er werden 12 onderzoeken geïncludeerd, maar gezien het verschil in leeftijd van de gebruikers, frequentie van inname en onderzoeksdoelstelingen kon geen meta-analyse worden uitgevoerd. Echter, indien de gegevens van 5 onderzoeken bij 1-6-jarigen, met meer gemeenschappelijke kenmerken, werden samengevoegd, liet de meta-analyse een statistisch significant verschil zien in het voordeel van probiotica.

Conclusie. Er is geen bewijs dat prebiotica effectief zijn in het voorkomen van carieuze laesies. Probiotica supplementen zouden de toename van carieuze laesies bij jonge kinderen met een hoog cariësrisico kunnen verminderen.

Bron

Zaura E, Twetman S. Critical appraisal of oral pre- and probiotics for caries prevention and care. Caries Res 2019; 53: 514-526.

Meer lezen? Log in of word abonnee

Reacties

Om ook te reageren moet u eerst inloggen (alleen voor abonnees).

Nog geen abonnee? Registreer vandaag nog