× ABONNEREN

Zilverdiaminefluoride breed geaccepteerd in de Verenigde Staten

Kindertandheelkunde

Door op 09-07-2021
  • Reacties (0)

Niet-operatieve cariësbehandelingen, vooral met zilver­diaminefluoride (SDF) en Hall-kronen, bieden alternatieve opties voor populaties die barrières ervaren bij een traditionele behandeling. De onderzoekers wilden nagaan in hoeverre deze behandelopties aandacht krijgen bij het onderwijs in de mondzorg voor kinderen in de Verenigde Staten.

Daartoe werd een online enquête met 29 vragen afgenomen bij universitaire afdelingen Kindertandheelkunde. De gegevens werden vergeleken met resultaten van een soortgelijk onderzoek dat in 2015 plaatsvond om trends te signaleren, protocollen te rapporteren, gebruiksbelemmeringen en mogelijke redenen voor veranderingen weer te geven.

Respondenten van 82 opleidingen vulden de enquêtes in (89% respons). Terwijl slechts 26% van de respondenten in 2015 aangaf SDF te gebruiken, bleek dat percentage sterk gestegen te zijn tot 100% in 2020 (p < 0,001).

De Hall-kronen maakten deel uit van 90% van de onderwijsprogramma’s, en 69,5% van de respondenten gebruikte de methode op zijn minst sporadisch in eigen kliniek. Lange wachttijden voor narcosebehandeling (4 weken - 14 maanden) en sedatie (1 week - 12 maanden) motiveerden tot een verhoogd gebruik van SDF, tijdelijke restauraties en Hall-kronen. Richtlijnen die gebruik van SDF ondersteunen hadden ook geleid tot een toegenomen gebruik van dit cariësremmende middel. Deze veranderingen waren waarschijnlijk veroorzaakt door diverse belemmeringen voor het verlenen van traditionele restauratieve zorg. De snelle toename van het aanleren en gebruiken van minimaal invasieve behandelingen biedt clinici meer opties voor cariësmanagement bij patiënten met belemmeringen voor de toepassing van traditionele behandeling.

Conclusie. Amerikaanse onderwijsinstellingen hebben in het onderwijs SDF algemeen geaccepteerd voor het afremmen van cariës in tijdelijke dentitie en deze trend lijkt zich uit te breiden tot andere niet-operatieve methoden van cariësbehandeling.

Bron

Crystal YO, Janal MN, Yim S, Nelson TJ. Teaching and utilization of silver diamine fluoride and Hall-style crowns in US pediatric dentistry residency programs. Am Dent Assoc 2020; 151: 755-763.

Meer lezen? Log in of word abonnee

Reacties

Om ook te reageren moet u eerst inloggen (alleen voor abonnees).

Nog geen abonnee? Registreer vandaag nog