× ABONNEREN

Zilverdiaminefluoride effectief in tijdelijke dentitie

Kindertandheelkunde

Door op 09-04-2021
  • Reacties (0)

Zilverdiaminefluoride (SDF) is uitgebreid onderzocht en effectief gebleken in het afremmen van de cariësactiviteit bij kinderen. Dit systematische literatuuronderzoek heeft betrekking op de effectiviteit van 38% zilverdiamine­fluoride in de tijdelijke dentitie. Diverse zoekmachines en databases werden doorzocht in overeenstemming met vooraf gedefinieerde in- en uitsluitingscriteria. De kwaliteitsbeoordeling vond plaats aan de hand van werkbladen van het Centre for Evidence-Based Medicine. De zoektocht naar geschikte artikelen vond plaats in oktober 2019. Dat gebeurde met verwijzing naar het PICOS-schema (Participants, Intervention, Comparison, Outcomes, Study Design).

In totaal werden 2.936 artikelen nagetrokken via de elektronische zoekopdrachten. Na screening in 4 stappen bleven slechts 4 onderzoeken over voor evaluatie op basis van in- en uitsluitingscriteria.

De 6 auteurs analyseerden onafhankelijk van elkaar 201 geselecteerde onderzoeken en beoordeelden de kwaliteit en het risico op vertekening in een beoordelingstabel, gebruikmakend van het beoordelingswerkblad voor gecontroleerde klinische onderzoeken van het Oxford Centre for Evidence-based Medicine (CEBM 2005). Zij debatteerden over verschillen totdat ze een consensus bereikten.

De 4 geselecteerde onderzoeken betreffen gecontroleerde klinische onderzoeken. De cumulatieve resultaten van de onderzoeken toonden aan dat 38% SDF-toepassing effectief en veilig is voor de bestrijding van cariës in melkgebit. De voordelen ten opzichte van verschillende andere technieken of placebo zijn evident.

Conclusie. De auteurs concluderen uit het systematische literatuuronderzoek dat 38% SDF een van de beste hulpmiddelen is bij management van cariës in het tijdelijke gebit.

Bron

Jabin Z, Vishnupriya V, Agarwal N, Nasim I, Jain M, Sharma AJ. Effect of 38% silver diamine fluoride on control of dental caries in primary dentition: A Systematic review. Family Med Prim Care 2020; 9: 1302-1307.

Meer lezen? Log in of word abonnee

Reacties

Om ook te reageren moet u eerst inloggen (alleen voor abonnees).

Nog geen abonnee? Registreer vandaag nog