× ABONNEREN

Zilvernitraat met fluoridevernis even effectief als SDF

Kindertandheelkunde

Door op 09-07-2021
  • Reacties (0)

Het doel van dit gerandomiseerd klinisch experiment was om de effectiviteit van halfjaarlijkse toepassingen van 25% zilvernitraat gevolgd door 5% natriumfluoridevernis (ZnNaF) te vergelijken met een halfjaarlijkse applicatie van 38% zilverdiaminefluoride (SDF) bij het stoppen van het cariësproces in de dentitie van jonge kinderen. Aan het onderzoek namen 3-jarige kinderen met actieve dentinelaesies deel, willekeurig toegewezen aan een van de 2 onderzoeksgroepen. Kinderen in de ZnNaF-groep ontvingen halfjaarlijks een applicatie van 25% AgNO3 plus 5% natriumfluoridevernis op de laesies van gecaviteerde gebitselementen. Kinderen in de SDF-groep ontvingen halfjaarlijks een applicatie van 38% SDF plus een placebovernis. Een getrainde tandarts beoordeelde de cariësactiviteit van de betreffende laesies bij aanvang van het onderzoek en bij alle vervolgonderzoeken. Een onafhankelijke clinicus voerde de behandelingen uit. De 1.070 gerekruteerde kinderen werden gelijk verdeeld (n = 535) over de 2 groepen. Na 30 maanden bleek er geen significant verschil te bestaan tussen het gemiddelde aantal inactieve dentine laesies in de ZnNaF-groep (n = 447) en in de SDF-groep (n = 433), respectievelijk 3,7 ± 3,6 en 3,6 ± 3,7 (p = 0,694).

De onderzoekers stellen dat zilver- en fluorideproducten effectief zijn in het remmen van cariës. Het is een eenvoudige, niet-invasieve en goedkope behandeling en kan worden gebruikt bij jonge kinderen, oudere volwassenen en zorgvragers in de bijzondere zorg.

Conclusie. Halfjaarlijkse toepassing van 25% AgNO3 gevolgd door 5% natriumfluoridevernis is minstens even effectief als halfjaarlijkse toepassing van 38% SDF bij het afremmen van het cariësproces.

Bron

Gao SS, Chen KJ, Duangthip D, Wong MCM, Lo ECM, Chu CH. Arresting early childhood caries using silver and fluoride products - A randomised trial. J Dent 2020; 103: 103522.

Meer lezen? Log in of word abonnee

Reacties

Om ook te reageren moet u eerst inloggen (alleen voor abonnees).

Nog geen abonnee? Registreer vandaag nog