× ABONNEREN

Zirkoniumdioxide implantaten en marginaal botverlies

Implantologie

Door op 06-05-2021
  • Reacties (0)

De ontwikkeling van keramische implantaten is veelbelovend. Het materiaal is biocompatibel, bestand tegen hoge mechanische belasting en voldoet aan de klinisch esthetische behoeften binnen de moderne tandheelkunde. In dit onderzoek werd eerder bewijs geëvalueerd over de klinische resultaten van zirkoniumdioxide implantaten ten aanzien van overlevingskans, marginaal botverlies en faalpercentages in klinische onderzoeken met een minimum observatieperiode van 12 maanden.

Door 2 onafhankelijke onderzoekers werd uitgebreid gezocht in de databases MEDLINE (PubMed) en EMBASE. Daarnaast werd aanvullend handmatig gezocht volgens de Preferred Reporting Items for Systematic Reviews and Meta-Analysis (PRISMA) richtlijnen. Het protocol voor dit systematische overzicht is geregistreerd in het Inter­national Prospective Register of Systematic Reviews (PROSPERO).

De zoekopdracht leverde 1.235 publicaties op. Na screening en analyse werden 19 klinische onderzoeken geïncludeerd. Het marginale botverlies van zirkoniumdioxide implantaten was gemiddeld 0,80 mm na 1 jaar (95%-BI: 0,60-1,00) en 1,01 mm na 2-5 jaar. Het over­levingspercentage varieerde van 71,2% na 1 jaar tot 100% na 7,8 jaar. Een faalpercentage van 6,8% werd beschreven voor een gemiddelde follow-upperiode van 2,8 jaar. Daarbij was de prevalentie van vroeg falen, laat falen en implantaatfractuur respectievelijk 3,4%, 1,7% en 1,7%. Ook werd een hoger faalpercentage gevonden in de maxilla (13,9%) dan in de mandibula (6,1%). Verschillende factoren waren van invloed op de overleving en het falen van zirkoniumdioxide implantaten.

Conclusie. Zirkoniumdioxide implantaten laten een acceptabele mate van marginaal botverlies zien in combinatie met hoge overlevingspercentages. Het meeste implantaatverlies trad op in het eerste jaar na plaatsing. Echter, gezien het lage aantal onderzoeken met hoge bewijskracht, is voorzichtigheid geboden met het interpreteren van de resultaten.

Bron

Borges H, Correia ARM, Castilho RM, Oliveira Fernandes GV de. Zirconia implants and marginal bone loss: A systematic review and meta-analysis of clinical studies. Int J Oral Maxillofac Implants 2020; 35: 707-720.

Meer lezen? Log in of word abonnee

Reacties

Om ook te reageren moet u eerst inloggen (alleen voor abonnees).

Nog geen abonnee? Registreer vandaag nog