Cariësexplosie na bariatrische chirurgie

View the english summary Lees het volledige artikel in pdf (inloggen vereist)

In een mondzorgpraktijk viel een patiënt op door veel diepe gecaviteerde cariëslaesies na een bariatrisch-chirurgische behandeling. Bestudering van de onderzoeksliteratuur leerde dat er aanwijzingen zijn voor een negatieve invloed van bariatrische chirurgie op de mondgezondheid. Cariësrisicofactoren als het aantal cariogene bacteriën in speeksel, een ontoereikende kwantiteit en kwaliteit van speeksel, gastro-oesofageale reflux en vomeren kunnen prominenter worden. Bovendien veranderen door de nieuwe anatomie van de gastro-intestinale tractus de voedingsgewoonten. Er zijn ook negatieve effecten van bariatrische chirurgie op het parodontium gevonden. Het is echter denkbaar dat door leefstijl en voedingsgewoonten bij patiënten met overgewicht al voorafgaand aan bariatrische chirurgie een slechtere orale gezondheid is ontstaan dan bij vergelijkbare patiënten zonder overgewicht. Begeleidingsprogramma’s voor en na bariatrische chirurgie lijken een positief effect te hebben op de mondgezondheid. Het is aanbevelenswaardig meer onderzoek naar de mondgezondheid in relatie tot bariatrische chirurgie te initiëren.

1 reacties

Geachte redactie,
Met belangstelling las ik het artikel mbt de cariesexplosie na bariatrische chirurgie. Het bespreekt een probleem dat ik in mijn algemene praktijk ook gesignaleerd heb. Het klinische beeld herken ik.
Ik bespreek dit ook altijd met mijn patiënten en stel ook iedere keer gerichte vragen om het probleem in kaart te kunnen brengen. Uw artikel helpt ons weer een heel stuk op weg!
Met vriendelijke groet,

Robert van der Velden

R. van der Velden op maandag 23 september 2019 om 09.09u

Hartelijk dank voor uw reactie. Uw reactie zal in behandeling genomen worden en na controle worden geplaatst.