× ABONNEREN

De impact van implantaatgedragen gebitsprotheses

Promotie E. Fonteyne

10 mei 2022 Geen reacties

Patiënten die een overkappingsprothese in de boven- of onderkaak kregen, meldden een verbetering van hun mondgezondheid, mondgezondheidgerelateerde kwaliteit van leven (OHQoL) en spraak. Toch zien logopedisten dat de spraak nog steeds problemen blijft opleveren, vooral bij de articulatie van s-klanken en fluiten. Dat concludeert Ester Fonteyne op basis van haar promotieonderzoek.

Fonteyne voerde 4 prospectieve onderzoeken uit bij volledig edentate patiënten. De onderzoeken waren respectievelijk gericht op patiënten bij wie de gebitsprothese werd vervangen door een implantaatgedragen gebitsprothese in 1) de onderkaak of 2) de bovenkaak. Daarnaast werd gekeken naar 3) een implantaatgedragen gebitsprothese in de onderkaak op 5-6 mini-implantaten en 4) een enkeltandsvervanging die vergeleken werd met een implantaatgedragen gebitsprothese.

De mondgezondheid en de tevredenheid van de patiënten verbeterde significant met een implantaatgedragen gebitsprothese. Voor de bovenprothese kon tot 3 jaar na de behandeling een verbetering in de mondgezondheid en tevredenheid aangetoond worden, al bleven de articulatieproblemen bestaan. Fonteyne raadt daarom aan om patiënten goed te informeren over de geringe verbetering van spraak met een gebitsprothese op implantaten.

Een enkeltandsvervanging resulteerde nauwelijks in een verbetering van de kwaliteit van leven en de sociale interactie van de patiënten, in tegenstelling tot de duidelijke verbetering met een implantaatgedragen gebitsprothese. Verder bleek uit het onderzoek van Fonteyne dat individuele karaktereigenschappen voor een gedeelte bepalen hoe de patiënt omgaat met de nieuwe situatie en deze waardeert. Patiënten die bijvoorbeeld hoog scoorden op 'altruïsme', 'openheid' of 'consciëntieus zijn' vonden vooral de impact van de implantaatgedragen gebitsprothese op hun sociale participatie van belang.

Op 14 april 2022 promoveerde Ester Fonteyne aan de Radboud Universiteit Nijmegen en de Universiteit Gent op haar proefschrift 'Impact of implant retained overdenture treatment and speech, oromyofunction, social participation and quality of life'. Promotoren waren prof. dr. H. de Bruyn en prof. dr. K. van Lierde. Copromotor was dr. L. Bruneel.

(Beeld: Shutterstock)

 Naar alle nieuwsberichten

Reacties