× ABONNEREN

Actueel

Het NTVT houdt u graag op de hoogte van alle belangrijke ontwikkelingen in uw vakgebied. In deze rubriek treft u alle nieuwsartikelen aan, waaronder ook de artikelen die in het tijdschrift onder de rubriek 'Actueel' worden gepubliceerd, in de digitale nieuwsbrief zijn opgenomen of worden genoemd op de homepage. Wilt u het laatste nieuws als eerste lezen? Schrijf u dan gratis in voor onze maandelijkse nieuwsbrief.

Inschrijven voor de nieuwsbrief

Heeft u een belangrijk nieuwsitem? Mail dan de redactie wetenschapsnieuws.

Laatste berichten

8 oktober 2020

Speekselvervangers missen lubricerende eigenschappen

Promotie J. Vinke

Veel van de huidige commerciële speekselvervangers blijken de symptomen van monddroogte niet te verlichten. Dat blijkt uit het promotieonderzoek van Jeroen Vinke aan de Rijksuniversiteit Groningen. Wel blijkt dat het toevoegen van recombinant positief geladen polypeptiden (SUPs), de werkzame periode van speeksel bij het verlichten van droogte bij vrijwilligers en Sjögrenpatiënten met een factor 5 verlengt.

Lees bericht

18 september 2020

Over smaak valt te twisten

Een nieuwe groep van smaakcellen is geïdentificeerd in een onderzoek bij muizen. De meeste smaakcellen zijn selectief gevoelig voor een van de bekende smaken zoals zoet, zout, zuur, bitter en umami, maar nu is er aangetoond dat er nog een groep smaakcellen is die op meerdere verschillende smaak...

Lees bericht

Toon meer berichten