× ABONNEREN

Diabetici hebben baat bij extra aandacht voor mondgezondheid

17 juli 2019 Geen reacties

Als huisartsen en praktijkondersteuners extra aandacht geven aan de mondgezondheid van patiënten met diabetes mellitus, verbetert de kwaliteit van leven voor deze patiënten. Dat blijkt uit het promotieonderzoek van Martijn Verhulst.

Verhulst deed onderzoek naar aandacht voor mondgezondheid bij diabetespatiënten in 24 Amsterdamse huisartspraktijken. De praktijken werden willekeurig ingedeeld in de experimentele of de controlegroep. In de eerste groep werd extra aandacht gegeven aan de mondgezondheid door de patiënten te wijzen op het belang van mondgezondheid, het aanmoedigen van regelmatig tandartsbezoek en het uitdelen van een introductiepakket met mondverzorgingsproducten. In de controlegroep werd niets extra’s gedaan. Een jaar later was de mondgezondheidgerelateerde kwaliteit van leven in de experimentele groep voor significant meer mensen verbeterd, vergeleken met de controlegroep. Het effect werd nog duidelijker (38% ten opzichte van 25% in de controlegroep) bij patiënten uit die praktijken die succesvol waren in het regelmatig navragen en motiveren van hun patiënten.

Het onderzoek van Verhulst leverde ook een online screeningstool (www.perioscreening.com) op waarmee huisartsen op een eenvoudige manier kunnen screenen op parodontitis. Deze tool werd op 17 juni 2019 in deze rubriek besproken.

Op 3 juli 2019 promoveerde J.L. Martijn Verhulst aan de Universiteit van Amsterdam op zijn proefschrift ‘Implementation of oral care in primary diabetes care’. Promotor was prof. dr. B.G. Loos en copromotoren waren dr. W.J. Teeuw en dr. V.E.A. Gerdes.

Lezerstip
Zie in de februari-editie van 2017 in ‘Onder de loep’ een interview met Martijn Verhulst in het tweede jaar van zijn promotieonderzoek.

Om ook te reageren moet u eerst inloggen (alleen voor leden).

Nog geen abonnee? Registreer vandaag nog