× ABONNEREN

Gebitsslijtage geassocieerd met hogere SES

21 januari 2022 Geen reacties

Onder tieners blijkt gebitsslijtage positief geassocieerd te zijn aan opleiding, familie-inkomen en het naar een privéschool gaan. Dit blijkt uit een meta-analyse uitgevoerd door onderzoekers uit Australië en Singapore.

Voor hun onderzoek gebruikten zij de gegevens uit 56 publicaties, met een totaal van 63.893 deelnemers uit 30 verschillende landen. Uit de analyses bleek dat opleiding (OR = 1,25), familie-inkomen (OR = 1,18) en naar een privéschool gaan (OR = 1,24) geassocieerd waren met gebitsslijtage onder tieners. Volwassenen met een hogere opleiding daarentegen hadden een lager risico op gebitsslijtage (OR = 0,70).

De belangrijkste oorzaak van gebitsslijtage is de consumptie van zuurhoudende drankjes en sappen. De onderzoekers suggereren dat kinderen uit een welvarend milieu met een hogere sociaaleconomische status (SES) meer toegang hebben tot deze producten. Hoewel te verwachten is dat juiste deze groep tieners meer toegang heeft tot tandheelkundige zorg, blijkt dat zij ook meer gebitsslijtage laten zien dan hun leeftijdsgenoten met een ander sociaaleconomische status. Het is lastig deze schijnbare tegenstelling te verklaren.

Van volwassenen kan gezegd worden dat zij bij een hoger opleidingsniveau vaak een gezonder dieet hebben en een betere zelfzorg laten zien. Dit verklaart het lagere risico op gebitsslijtage bij volwassenen op dit moment.

De relatie tussen sociaaleconomische status en gebitsslijtage heeft een leeftijdsafhankelijke kant. Goed om rekening mee te houden in de algemene praktijk en (onbewuste) aannames over milieu en achtergrond opzij te schuiven.

(Bron: J Dent, december 2021)

(Beeld: Shutterstock)

Reacties