× ABONNEREN

Hoge energiekosten bij kauwen van stevig voedsel

31 oktober 2022 Geen reacties

Het vermalen van voedsel kost veel energie. Daarom hebben de kauwspieren zich tijdens de evolutie waarschijnlijk zo ontwikkeld dat de netto energiewinst van voedsel zo hoog mogelijk is. Aangezien onze prehistorische voorouders hun voedsel niet kookten, waardoor het steviger was dan wat wij tegenwoordig eten, was het voor hen van groot belang dat het kauwproces efficiënt verliep.

De energiekosten van kauwen werden gemeten bij 21 vrijwilligers. De vrijwilligers lagen eerst 45 minuten stil op een bed met een kap over hun hoofd om het basale zuurstofverbruik te meten. Vervolgens werd ze gevraagd op een zachte of stevige gom te kauwen. Om enkel de energiekosten van kauwen te meten, en niet ook die van het digestieve systeem, was de gom smaak- en geurloos. Bij het kauwen op de gom was het zuurstofverbruik door de vrijwilligers significant verhoogd. Er was 10 tot 15% meer energie voor nodig dan bij inactiviteit.

De onderzoekers konden uit hun onderzoek ook concluderen dat de kracht die nodig is om op materiaal van een bepaalde hardheid te kauwen bepaalt hoeveel energie het lichaam verbruikt en niet de kauwfrequentie. Tot nu toe was in het geheel niet onderzocht wat de energiekosten zijn van kauwen. De onderzoekers geven aan dat hun werk kan bijdragen aan het begrip van de evolutie van de kauwspieren en andere onderdelen van de kaak.

(Bron: Sci Adv | Universiteit Leiden, 17 augustus 2022)

(Foto: Amanda Henry/Universiteit Leiden)

Naar alle nieuwsberichten

Winkelmandje

Er zitten geen programma's in het winkelmandje