× EINDEJAARSACTIE

Hoge werkdruk en stress bij jonge artsen

17 september 2020 Geen reacties

Hoewel jonge artsen over het algemeen tevreden zijn met hun werk en zij daar met plezier naartoe gaan, ervaren zij het werk wel als zwaar en emotioneel belastend. Daarbij is de werkdruk hoog en moet er hard en snel worden gewerkt. Bijna de helft van de jonge artsen overwoog weleens om deze redenen te stoppen als arts.

Onderzoeks- en adviesbureau Sardes legde, in samenwerking met online community De Jonge Dokter, een digitale vragenlijst voor aan jonge artsen. Met de uitkomsten van deze vragenlijst wilden zij meer aandacht genereren voor belangrijke punten waar jonge artsen tegenaan lopen. In totaal vulden 622 respondenten de vragenlijst volledig in.

De respondenten werkten gemiddeld 9 uur over. Van hen ontving 70% hiervoor geen compensatie en 20% soms. Daarnaast ervoeren de jonge artsen een hoge werkdruk die veroorzaakt wordt door vaak snel te moeten werken, veel te moeten doen,  tijdsdruk en ook vonden zij het werk regelmatig emotioneel belastend. Wel hadden de respondenten veel werkplezier en waren ze trots op het werk dat zij doen. Ook waren ze enthousiast over hun baan en werden ze geïnspireerd door hun werk. Gemiddeld gaven artsen niet in opleiding hun werk een 7,4, artsen in opleiding een 7,6 en arts-onderzoekers een 7,3. Van de respondenten vond 74% het belangrijk dat er een nieuwe (opleidings)structuur komt voor jonge dokters met minder werkdruk, betere begeleiding, minder prestatiedruk, bespreekbaar maken van fouten, betere regels rondom overwerken, minder hiërarchie, meer opleidingsplekken en meer aandacht voor werken buiten het ziekenhuis.

Van de respondenten had 48% weleens overwogen te stoppen als arts. Voor 75% van hen waren de werkuren of –tijden de reden en bij 67% was het de werkdruk. Andere redenen waren werkcultuur en prestatiedruk. Dat zij uiteindelijk niet gestopt waren kwam door het plezier in hun werk en het contact met patiënten.

Tijdens de dataverzameling begon de coronapandemie in Nederland, wat een grote impact had op het werk in de zorg, en werden de eerste maatregelen genomen om de verspreiding van het coronavirus in Nederland tegen te gaan. De antwoorden voor en na deze eerste maatregelen zijn met elkaar vergeleken, maar lieten geen relevante verschillen zien.

 (Bron: 7 augustus 2020, De Jonge Dokter)

Meer weten over stress?

- Themanummer Stress en veerkracht van juni 2020
- DentTalk webinar: Werken in de tandartspraktijk: Gouden kooi of gouden kans? van 9 juni 2020
- DentTalk podcast aflevering 6: Stress en burn-out in de mondzorg van 15 juni 2020

Om ook te reageren moet u eerst inloggen (alleen voor abonnees).

Nog geen abonnee? Registreer vandaag nog

Reacties