× ABONNEREN

Nieuwe effectieve therapie bij behandelangst

Promotie K. Raghav

23 maart 2021 Geen reacties

Het gebruiken van virtual reality exposure therapy (VRET) blijkt een effectieve behandeling voor mensen met een fobische angst voor een tandheelkundige behandeling. In deze methode worden patiënten door middel van een virtual reality-bril stapsgewijs blootgesteld aan situaties waar men bang voor is, om zo de angsten langzaamaan te verminderen. De methode is zo effectief dat deze in de reguliere tandartspraktijk gebruikt kan worden. Dat blijkt uit het promotieonderzoek van Kumar Raghav.

Ongeveer 2-17% van de bevolking heeft last van angst voor de tandheelkundige behandeling of kenmerken van een specifieke fobie voor een (tandheelkundige) behandeling, afhankelijk van land en culturele context. Naast cognitieve gedragstherapie in de vorm van exposure in vivo is VRET steeds populairder. Het doel van Raghavs promotieonderzoek was te bepalen of VRET de potentie heeft behandelangst te verminderen en de fobie te behandelen.

Uit zijn systematische literatuuronderzoek concludeerde Raghav dat op technologie gebaseerde interventies effectief zijn, maar dat gedegen onderzoek naar VRET voor de behandeling van fobische behandelangst nog ontbreekt. Vervolgens verrichtte hij 2 case-onderzoeken waarin gekeken werd naar het belang, de veiligheid en de werkzaamheid van VRET. Het bleek dat er geen bijwerkingen of verergeringen van de symptomen optraden na gebruik van VRET. Na 6 maanden van follow-up was er sprake van een significante, grotere afname van angstscores en vermijdingsgedrag in vergelijking met de controlegroep. Ook had de meerderheid van de VRET-patiënten geen tandheelkundige fobie meer en ondergingen zij regelmatig een tandheelkundige behandeling.

Tot slot voerde Raghav een gerandomiseerd, gecontroleerd onderzoek uit waarin de werking van VRET werd vergeleken met het lezen van een brochure met psycho-educatie over behandelangst. Ook hier vertoonden de VRET-patiënten een significante vermindering van angst en vermijdingsgedrag in vergelijking met de brochuregroep. Ook voldeden significant meer VRET-patiënten na de behandeling niet meer aan de diagnostische criteria van een tandheelkundige fobie vergeleken met de brochuregroep. De VRET-patiënten ondergingen na 6 maanden significant vaker een reguliere tandheelkundige behandeling dan de controlegroep.

Op 9 maart 2021 promoveerde Kumar Raghav aan de Universiteit van Amsterdam op zijn proefschrift ‘Evaluation of the effectiveness of Virtual Reality Exposure Therapy (VRET) in the management of anxiety about dental treatment’. Promotor was prof. dr. A. de Jongh en copromotor was dr. A.J. van Wijk.

Om ook te reageren moet u eerst inloggen (alleen voor abonnees).

Nog geen abonnee? Registreer vandaag nog

Reacties