× ABONNEREN

Orofaciale pijn door orgaanaandoeningen

20 april 2022 Geen reacties

Een hartinfarct is niet de enige orgaanaandoening die orofaciale pijn kan veroorzaken. Er zijn meerdere viscerale afwijkingen in de keel of borstkas waarbij orofaciale pijn een van voornaamste symptomen is waarmee patiënten naar een tandarts gaan.

In een kort literatuuronderzoek wordt een overzicht gegeven van casussen met verschillende oorzaken van niet-odontogene orofaciale pijn. Naast aandoeningen aan structuren in de keel zoals de schildklier en halsslagader, kunnen in de borstkas aandoeningen aan hart, aorta, slokdarm, maag, longen en mediastinum pijn in de orofaciale regio veroorzaken. Een voorbeeld hiervan zijn thoracale tumoren, zoals longkanker of mediastinale tumoren. Daarnaast kan ook slokdarmkanker een oorzaak zijn. Dit is al het geval bij primaire tumoren, onafhankelijk van het effect van metastasen.

De onderzoeker benadrukt het belang van een correcte diagnose van orofaciale pijn. Hij adviseert tandartsen om patiënten met onverklaarbare pijn een aantal vragen te stellen over andere symptomen die mogelijk op een viscerale oorzaak wijzen, zoals pijn op de borst en rug in het geval van aandoeningen aan hart en aorta. Hierna kunnen tandartsen hen eventueel doorverwijzen naar relevante specialisten. Hoewel het aantal gevallen dat zich presenteert met orofaciale pijn per aandoening waarschijnlijk laag is, zorgt het grote aantal aandoeningen ervoor dat het aantal patiënten en mondzorgverleners dat hier mee te maken krijgt toch relatief hoog is.

(Bron: J Am Dent Assoc, 8 maart 2022)

(Beeld: Shutterstock)

Naar alle nieuwsberichten

Reacties