× ABONNEREN

Positieafhankelijke snurkers hebben baat bij de slaappositietrainer

9 december 2019 Geen reacties

De slaappositietrainer is een nieuwe, effectieve manier om mensen met sociaal hinderlijk snurken of patiënten met positieafhankelijke obstructieve slaapapneu (POSA) te behandelen. “Dit is een nieuwe vorm van positietherapie, het is meer dan alleen een tennisbal op je rug”, aldus Linda Benoist over haar promotieonderzoek aan de Universiteit van Amsterdam. De slaappositietrainer is een positiesensor die om iemands middel wordt gedragen en een vibratie geeft wanneer de rugligging wordt gedetecteerd. De resultaten van dit promotieonderzoek hebben geleid tot opname van de slaappositietrainer als verzekerde zorg in het basispakket.

Voor haar promotieonderzoek deed Benoist onderzoek naar 3 groepen patiënten: primaire snurkers, patiënten met obstructieve slaapapneu (OSA) en patiënten met POSA. De laatste 2 groepen hebben last van ademstops (apneus) of verminderde ademhaling (hypopneus). Met de zogenoemde apneu-hypopneu-index (AHI), wordt de ernst van OSA weergegeven. Het hebben van OSA heeft grote gevolgen voor de patiënt, de maatschappij en de gezondheidszorg. Het behandelen van deze patiëntengroepen is van belang om gezondheidsrisico’s, zoals hypertensie of andere cardiovasculaire comorbiditeit, op de lange termijn te voorkomen.

Uit eerder onderzoek bleek dat patiënten met lichte en matige OSA vaak een lagere AHI hebben wanneer zij op hun zij liggen in vergelijking met rugligging. Wanneer de apneu-hypopneu-index in rugligging 2 keer zo hoog is, dan is er sprake van positieafhankelijke obstructieve slaapapneu. Een nieuw apparaat om patiënten met POSA te behandelen is de slaappositietrainer. Het onderzoek van Benoist toonde aan dat het apparaat effectief was in het verminderen van het snurken, het verlagen van de AHI en de vermindering van de slaaptijd in rugligging. De resultaten van de slaappositietrainer, bij lichte en matige POSA, zijn vergelijkbaar met de frequent toegepast MRA of antisnurkbeugel. Ook blijkt de slaappositietrainer geschikt te zijn als onderdeel van combinatietherapie om patiënten met een ernstigere vorm van OSA te behandelen.

Op 9 december 2019 promoveerde Linda B.L. Benoist aan de Universiteit van Amsterdam op haar proefschrift A new-generation device for patients with positional obstructive sleep apnea. Promotoren waren prof. dr. N. de Vries en prof. dr. J de Lange. Copromotoren waren dr. M.J.L. Ravesloot en dr. J.P. van Maanen.

Om ook te reageren moet u eerst inloggen (alleen voor leden).

Nog geen abonnee? Registreer vandaag nog