× ABONNEREN

Risicofactoren voor dysfagie bij hoofd-halskankerpatiënten

4 juli 2022 Geen reacties

Problemen met slikken komen vaker voor bij hoofd-halskankerpatiënten met een hogere leeftijd of bij degenen die een chirurgische behandeling hebben ondergaan. Utrechtse onderzoekers volgden 72 patiënten gedurende 2 jaar na de diagnose hoofd-halskanker om factoren te identificeren die geassocieerd waren met dysfagie.

Patiënten werd gevraagd om bij diagnose en 3, 6, 12 of 24 maanden na behandeling 1 deciliter water te drinken, zo snel als voor hen comfortabel was. Hierbij werden de benodigde tijd en het aantal slikbewegingen gemeten. Drie maanden na de behandeling hadden patiënten meer slikbewegingen nodig om de deciliter water te drinken dan daarvoor. Na 6 maanden was dit teruggekeerd naar het niveau op het moment van diagnose.

De leeftijd van de patiënt had effect op het aantal benodigde slikbewegingen: ieder levensjaar zorgde voor 0,07 extra bewegingen, wat neerkomt op 1 extra slikbeweging per 14 levensjaren. Bij patiënten die een chirurgische behandeling hadden ondergaan, al dan niet gevolgd door radiotherapie, bleef het aantal slikbewegingen verhoogd tot 2 jaar na de behandeling. Bij patiënten die alleen radiotherapeutisch behandeld waren, was dit niet het geval.

De onderzoekers raden aan om patiënten in de risicogroepen preventieve slikoefeningen te laten doen. Ook adviseren ze deze patiënten realistische verwachtingen te geven over de effecten van de behandeling om de omgang met slikproblemen te verbeteren.

(Bron: Oral Dis, 17 maart 2022)

(Beeld: Shutterstock)

Naar alle nieuwsberichten

Reacties