× ABONNEREN

Rol voor fibrineophoping bij parodontitis door overactivatie immuuncellen

19 mei 2022 Geen reacties

Nieuw onderzoek toont aan waarom een mutatie in het gen voor plasminogeen (PLG) leidt tot parodontitis. PLG-deficiëntie leidt tot mucosale aandoeningen in verschillende organen zoals het gastro-intestinale systeem, ontstekingen aan het oogslijmvlies en lichenoïde parodontitis. Deze aandoeningen werden eerder al gelinkt aan ophopingen van fibrine in de mucosa, maar het werkingsmechanisme hiervan was nog onduidelijk.

De onderzoekers keken specifiek naar parodontitis, een van de meest voorkomende aandoeningen bij PLG-deficiëntie. In muizen zonder PLG-gen kwamen kenmerken van parodontitis en ophoping van fibrine in de orale mucosa voor. In muizen die ook het fibrine-gen misten, was er geen ophoping van fibrine. Deze muizen vertoonden geen kenmerken van parodontitis.

In muizen bleek PLG-deficiëntie te leiden tot overactivatie van neutrofielen (een bepaald type immuuncellen), in de orale mucosa. Deze activatie was volledig fibrine-afhankelijk. De fysiologische functie van deze interactie is waarschijnlijk een afweerreactie tegen micro-organismen. Een overactivatie van neutrofielen werd echter eerder al geassocieerd met parodontitis.

De onderzoekers toonden ook aan dat fibrine-ophopingen en een groot aantal neutrofielen aanwezig zijn in de orale mucosa van patiënten met parodontitis. Ze concluderen dat de belangrijke rol van fibrine en neutrofielen mogelijkheden biedt voor preventie of behandeling van parodontitis.

(Bron: Science, 24 december 2021)

(Beeld: Shutterstock)

Naar alle nieuwsberichten

Reacties