× ABONNEREN

NTVT DentTalk

Hoe breng je wetenschap in praktijk? In DentTalk gaan we in gesprek met belangrijke experts, interessante onderzoekers en boeiende ervaringsdeskundigen. Je wordt geïnformeerd over de laatste stand van de wetenschap en krijgt van experts uit het veld praktische informatie. Onder DentTalk zijn onze podcasts, webinars, nabeschouwingen op congressen, interviews en andere video's te vinden.

Binnenkort

ntvt_webinar_intro_26jan.jpg

Angst en neerslachtigheid behoren tot de normale menselijke emoties, en zijn dan veelal een begrijpelijke reactie op omstandigheden of gebeurtenissen. Als de intensiteit en duur pathologische vormen aannemen, spreken we van angststoornissen en depressieve stemmingsstoornissen. Elke (tand)arts of mondhygiënist krijgt te maken met patiënten die ook lijden aan pathologische angst (gegeneraliseerde angst, fobie of paniek) en/of depressie. Vaak blijkt dat angst en depressie samengaan. Dergelijke aandoeningen hebben consequenties voor de mondzorg. Dit komt bijvoorbeeld tot uiting in veranderde zelfzorg en belemmerde gang naar de tandarts of mondzorgprofessional.

In deze DentTalk webinar wordt aan de hand van casuïstiek en videofragmenten ingegaan op de belangrijkste angst- en stemmingsstoornissen. Bovendien krijg je tips over hoe hiermee om te gaan in de praktijk. Zo kun je de mondzorg – ook voor deze mensen – verder optimaliseren.

Aanmelden

Recent verschenen

Podcast aflevering 15: Veiligheidsrisico's bij voorschrijven medicatie
Een groot deel van de mondzorgverleners en studenten heeft onvoldoende kennis over het effectief en veilig voorschrijven van geneesmiddelen. Dit kan leiden tot ernstige medicatiefouten met potentiële schade voor patiënten. Hoe vaak gaat het mis met het voorschrijven? Hoe is het onderwijs op dit gebied geregeld? En, hoe kan je veilig voorschrijven wel mogelijk maken? In deze DentTalk podcast (publicatiedatum: 13 januari 2021) gaat NTVT hoofdredacteur dr. Casper Bots hierover in gesprek met dr. David Brinkman, prof. dr. Fred Rozema en dr. Henk Brand.

Podcast aflevering 14: Psychische stoornissen in de mondzorgpraktijk
In de mondzorg hebben we te maken met veel en diverse patiënten. Zo ook met mensen die een psychische aandoening hebben. Wist je dat bijna de helft van alle mensen in Nederland ooit in zijn leven te maken krijgt met een psychische aandoening. Bij een klein deel van deze mensen zijn de problemen langdurig en complex. Dit kan zorgen voor bijkomende problemen in het dagelijks leven, zo ook in de mondzorg bij het tandartsbezoek of bezoek aan een mondhygiënist. In deze DentTalk podcast (publicatiedatum: 21 december 2020) gaat NTVT hoofdredacteur dr. Casper P. Bots in gesprek over dit onderwerp met drs. Dyonne Broers, gastredacteur van een nieuwe serie in het NTVT getiteld: 'Psychische stoornissen in de mondzorgpraktijk'.

 

 

DentTalk webinars
Met de DentTalk webinars van het NTVT weet je wat je krijgt: onafhankelijk, wetenschappelijk onderbouwd en betrouwbaar, met topsprekers uit wetenschap en praktijk. Speciaal voor het NTVT bespreken dé experts bij uitstek de nieuwste ontwikkelingen en inzichten in hun vakgebied. Elke twee weken bieden wij een actueel thema, waarbij het mogelijk is om tijdens de interactieve sessies vragen te stellen aan de spreker(s).
Meer weten over de webinars? Klik hier